Κόσμος|23.12.2020 19:56

Eρντογάν: Το 2020 οι σχέσεις της Τουρκίας με Ευρώπη και ΗΠΑ δοκιμάστηκαν

Μαρία Ζαχαράκη

«Σε μια ευρεία γεωγραφία, που εκτείνεται από την Aνατολική Μεσόγειο ως τη Λιβύη, από τη Συρία ως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ΑΚ.

«Ανεξάρτητα από το μέγεθος των απειλών που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε παραβιάσει την τιμή των αδελφών μας, τα συμφέροντα της χώρας μας, τα δικαιώματα και το δίκαιο του αγαπημένου μας έθνους. Πληρώσαμε το τίμημα και υποφέραμε, όταν ήταν απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά δεν υποκύψαμε ποτέ ενώπιον των καταπιεστών», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, όταν σκεφτόμαστε την Τουρκία, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι μια εξωτερική πολιτική με ανθρωπιά, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Η χώρα μας ενσταλάζει ελπίδα σε όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα, με τις αποφασιστικές, συνειδητές πολιτικές αρχών της. Η πραγματικότητα της Τουρκίας, η οποία παίζει όλο και πιο αποτελεσματικά στη διεθνή σκηνή, που θυμίζει σκακιέρα, ταράζει αυτούς που τρέφονται με συγκρούσεις και χάος. Αυτή η δυσφορία είναι που κρύβεται πίσω από πολλές κατηγορίες για εξαναγκασμό, από τις συζητήσεις περί μετατόπισης του άξονα έως τις προσπάθειες να συνδυάσουν  το όνομα της χώρας μας με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει αλλαγή στον άξονα της Τουρκίας ούτε αδυναμία κατά τον αγώνα της χώρας μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία είναι εκείνη που φέρει το μεγαλύτερο βάρος στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης. «Σώσαμε την τιμή της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση απέναντι σε πραξικοπηματίες στη Λιβύη. Εκτός από την εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων μας με τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, έχουμε βοηθήσει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας. Δεν εποφθαλμιούμε τη γη και την κυριαρχία κανενός, ειδικά των γειτόνων μας. Επιδεικνύουμε μόνον μια έντιμη στάση απέναντι στις απειλές εναντίον των δικαιωμάτων της χώρας μας και της κυριαρχίας της. Μαζί με το έθνος μας, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα, εκτός των ‘Τούρκων’ της Κύπρου και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και όλων των φίλων και αδελφών μας. Θα πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό από όλους, ειδικά από την αντιπολίτευση, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν θα υποκύψει στη γλώσσα των κυρώσεων και του εκβιασμού. Φυσικά, δεν περιμένουμε από εκείνους, το όραμα περί εξωτερικής πολιτικής των οποίων είναι να στέλνουν χαιρετισμούς από την κεμαλιστική Τουρκία στη φασιστική Ιταλία, να κατανοήσουν έναν τέτοιο ορίζοντα, μια τέτοια αυτοπεποίθηση», δήλωσε.

«Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση. Δεν μπορούμε να παραμελήσουμε τα υπόλοιπα, ενώ αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, το 2020 ήταν μια χρονιά κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τεχνητές ατζέντες. Η Τουρκία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διπλά πρότυπα, που δεν της αξίζει, τόσο στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των S-400. Θα θέλαμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη το νέο έτος. Δεν βλέπουμε την πολύπλευρη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μας [σ.σ. με τη Ρωσία] ως εναλλακτική στους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα απαλλαγεί, το συντομότερο δυνατόν, από τη στρατηγική τύφλωση που έχει απομακρύνει την Τουρκία. Οι συνομιλίες την προηγούμενη εβδομάδα με την κα. Μέρκελ και τον κ. Μισέλ είναι σημαντικές από αυτή την άποψη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αμερικανικών εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως ο Μπάιντεν, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα φροντίσει επίσης τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. «Δεν έχουμε προκαταλήψεις εναντίον κανενός. Μέχρι σήμερα, όταν γινόταν ένα βήμα προς εμάς, εμείς κάναμε πολύ περισσότερα. Σήμερα διατηρούμε την ίδια ειλικρίνεια και αισιοδοξία. Μαζί με όλους τους φίλους μας, κρατώντας το χέρι που τείνουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ευημερία και, ιδίως, για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή μας. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι στη σημερινή αμφιλεγόμενη εξίσωση των διεθνών σχέσεων, είναι δύσκολο να πετύχεις αυτήν την χρυσή αναλογία. Εντούτοις, η Τουρκία διαθέτει την ικανότητα, την επιμονή και το στρατηγικό νου να επιτύχει τη δυσκολία. Η επόμενη περίοδος θα είναι επίσης η περίοδος ανάδυσης  της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά δε την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, o Ερντογάν δήλωσε: «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ λαμβάνονται υπόψη από τα δικαστήρια μας. Το ΕΔΑΔ έλαβε αυτήν την απόφαση χωρίς να εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα και υπέβαλε κατ’ εξαίρεση αίτηση. Αυτά τα βήματα είναι εξόχως πολιτικά. Και γνωρίζουμε τον λόγο για αυτό. Είναι επίσημα διπλό πρότυπο, ακόμη και υποκρισία. Το ΕΔΑΔ, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε, θα συνεχίσουμε να σας το λέμε. Η καταδίκη για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς έρχεται σαφώς σε αντίθεση με το αιτιολογικό της απόφασης για το ισπανικό κόμμα Batasuna του ίδιου δικαστηρίου. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιθυμεί να χαίρει σεβασμού ενώπιον της Τουρκίας, πρέπει πρώτα να αμφισβητήσει τις ίδιες του τις αντιφάσεις».

ΗΠΑμεταναστευτικόΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος