Κόσμος|24.12.2020 10:26

Brexit: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία

Μαρία Ψαρά

Στο ρυθμό της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit κινούνται οι Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, οι δύο πλευρές οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στις λίγες επόμενες ώρες, ίσως και στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Το τελευταίο ανοικτό ζήτημα ήταν μόνο αυτό της αλιείας, που συμπεριλαμβάνει μια σειρά θεμάτων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών αλιέων, τα ποσοστά των ψαριών που θα μπορούν να αλιεύονται και τις περιοχές αλιείας. Ο ισότιμος ανταγωνισμός και η διακυβέρνηση της μελλοντικής σχέσης έχουν «κλείσει».

Όταν η συμφωνία θα έχει οριστικοποιηθεί, η Κομισιόν θα την παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη (Coreper) και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί με εθνικές διαδικασίες, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει χρόνο προκειμένου να μελετήσουν το κείμενο της συμφωνίας και να πραγματοποιήσουν μια συζήτηση επί της ουσίας -κάτι που οι συνοπτικές διαδικασίες δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν. Αυτό αναμένεται να συμβεί το 2021, οπότε προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις ώστε να μην υπάρξει κενό διάστημα μεταξύ μεταβατικής περιόδου και μελλοντικής σχέσης.

ΒρυξέλλεςΒρετανίαεμπορική συμφωνίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηBrexit