Κόσμος|26.12.2020 14:30

Κορονοϊός: Οι χώρες της ΕΕ παραλαμβάνουν το εμβόλιο - Αρχίζουν άμεσα οι εμβολιασμοί

Newsroom

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραλαμβάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech για τον κορονοϊό, γεγονός που έχει φέρει ξανά την ελπίδα, έστω και συγκρατημένη, στους πολίτες των κρατών μελών. Η χώρα μας παρέλαβε τα πρώτα 9.750 εμβόλια αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων, όταν και πέρασαν στον Προμαχώνα, ενώ σήμερα έφτασαν στην Αττική και βρίσκονται προσωρινά σε αποθήκη στο Κρυονέρι

Έτσι, λοιπόν, η Γαλλία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε σε τοποθεσία σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με το δίκτυο Europe 1. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Εικόνες από τα οχήματα παράδοσης των εμβολίων βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα τη Ρώμη έφτασαν ανήμερα Χριστουγέννων τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό. Το φορτηγό που μετέφερε τα εμβόλια, πέρασε το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου τα ιταλοαυστριακά σύνορα, αρχίζοντας την κάθοδο προς την Αιώνια Πόλη.

Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees. 

Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Στη Γαλλία, όπου πάνω από 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid, οι εμβολιασμοί ξεκινούν αύριο, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν σε δύο μονάδες για ηλικιωμένους, στο Σεβράν (βόρεια του Παρισιού) και στη Ντιζόν (ανατολικά). Περίπου 19.500 δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το δίκτυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο από το εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου. «Είναι ιστορική στιγμή, πρόκειται για τις πρώτες δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος νοσοκομειακών φαρμακείων του δικτύου Φρανκ Ουέ.

Στην Ουγγαρία άρχισαν από σήμερα οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, με το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιάζεται πρώτο. Η Ουγγαρία έλαβε σήμερα το πρωί, το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κορονοϊού, το οποίο επαρκεί για τον εμβολιασμό 4.875 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. 

Από την πλευρά της, η Ιταλία θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή ημέρα έναρξης του εμβολιασμού κατά της Covid-19, η οποία έχει οριστεί για την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, για συμβολικούς λόγους, η πρώτη που θα εμβολιαστεί είναι μια 29χρονη νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών.

Και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αύριο, από τους οίκους ευγηρίας, όπου διαμένουν άτομα των πλέον ευάλωτων ομάδων. Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια είναι μεν έτοιμα, αλλά θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε στην DW εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής στη Βόννη, υπηρεσία που συνέβαλε στο στήσιμο των εμβολιαστικών κέντρων. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα γίνεται εμβολιασμός στα γηροκομεία από κινητές μονάδες.

Τι προβλέπεται για τη χώρα μας

Την Κυριακή (27/12) θα εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και στις 4 Ιανουαρίου θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης θα εμβολιαστούν οι πρόεδροι του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας. Συνολικά 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης θα είναι στη λίστα με τους Έλληνες που θα κάνουν το εμβόλιο στην πρώτη φάση των εμβολιασμών από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι πριν από όλους έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν, για συμβολικούς λόγους, ένας ηλικιωμένος και ένας υγειονομικός, αφού η άμεση προστασία των δύο αυτών ομάδων είναι κρίσιμη στη μάχη κατά της πανδημίας. Οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί θα γίνουν πάντως στην καρδιά του ΕΣΥ, στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. 

Με βάση το σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, στις 31 του μήνα θα φθάσουν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις αντίστοιχα. Η μεταφορά των δόσεων στις αποθήκες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει με απόλυτη μυστικότητα και με ισχυρότατη αστυνομική προστασία.

Στο σχέδιο «Ελευθερία» που δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η Ελλάδα καθώς και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατ. δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατ. ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατ. από την Sanofi, 1,8 εκατ. δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατ. δόσεις από την Curevac.

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Με προτεραιότητα οι εμβολιασμοί

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
ΚορονοϊόςεμβολιασμοίεμβόλιοPFIZERBiontech