Κόσμος|13.01.2021 19:39

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σε 50 χώρες το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Μεγάλη Βρετανία

Newsroom

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί μέχρι αυτή την ώρα σε 50 χώρες και σε 20 το μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ενα τρίτο στέλεχος του κορονοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

«Οσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζουν τα μέλη του. «Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών», συμπληρώνει. Ο SARS-CoV-2 είναι ο ιός που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19. Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν μια κατανομή κατά ηλικία και φύλο παρόμοια με εκείνες άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν «μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εκεί όπου το περιστατικό αναφοράς οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος». Το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, 501Y.V2, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου. «Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση».

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο μεταλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚορονοϊόςΝότια ΑφρικήΜεγάλη Βρετανίαμετάλλαξη