Κόσμος|23.01.2021 22:58

«Πόλεμος» για τα μειωμένα εμβόλια: Προσφυγές κατά Pfizer και AstraZeneca από την Ιταλία

Newsroom

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου, μέσω Facebook, ότι η Ιταλία θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η χώρα υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού εμβολίων κατά του κορονοϊού που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών. «Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

Με το σταγονόμετρο τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer στην Ευρώπη

Μετ’ εμποδίων φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες έπειτα από την ανακοίνωση της εταιρείας AstraZeneca που έκανε γνωστό ότι θα παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια κατά του κορονοϊού απ' όσα είχε προγραμματίσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή.  Συγκεκριμένα, μετά τις μειώσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την Pfizer και η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι, λόγω προβλήματος θα παραδώσει 31 εκατ. δόσεις, αντί για 80, το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε την AstraZeneca να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων κορονοϊού. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την AstraZeneca να λάβει μέτρα για την αύξηση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας των παραδόσεων και την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων», σημείωσε. Ο Ιρλανδός βουλευτής Ντέιβιντ Καλινέϊν σημείωσε: «Φέρτε τα εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Αυτό το ερώτημα απευθύνω, γιατί δεν αυξάνετε τους αριθμούς των εμβολίων, ώστε να φτάσουν σε γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακεία».

Τα κρούσματα στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.331 κρούσματα κορονοϊού και 488 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 286.331 διαγνωστικά τεστ, το 4,6% των οποίων προέκυψε θετικό.

Χθες τα περιστατικά Covid-19 ήταν 13.633 με 472 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 2.455.185 άνθρωποι και 85.162 έχασαν την ζωή τους. Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 4 ασθενείς λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 288 λιγότεροι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζουν ότι μετά από πολλές εβδομάδες, το σύνολο των θετικών στον κορονοϊό, για την προηγούμενη εβδομάδα, περιορίσθηκε κάτω από το όριο των 500.000 ανθρώπων.

ΚορονοϊόςεμβόλιαΤζουζέπε ΚόντεAstraZenecaPFIZER