Κόσμος|28.01.2021 14:10

Γαλλία: Μηνύσεις στην κυβέρνηση Μακρόν για «φυλετικό διαχωρισμό»

Μαρία Ανδρικάκη

Για πρώτη φορά στη χώρα, έξι MKO κινούνται νομικά κατά της κυβέρνησης Eμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία για συστημική διάκριση από την πλευρά της αστυνομίας προς τους πολίτες. Οι ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι η γαλλική αστυνομία σταματάει για τακτικούς ελέγχους ανθρώπους αφρικανικής ή αραβικής καταγωγής και τους ζητάει ταυτότητα.

Ο επικεφαλής δικηγόρος της υπόθεσης δήλωσε ότι οι έλεγχοι τέτοιου τύπου, ειδικά σε νεαρούς που φαίνονται διαφορετικοί λόγω του χρώματός τους, είναι ταπεινωτικοί και αναποτελεσματικοί. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι γαλλικές αρχές αρχικά έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να μιλήσουν με τις ΜΚΟ αυτές για τα αιτήματά τους.
Το ζήτημα του διαχωρισμού από την πλευρά της γαλλικής αστυνομίας αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια, με πολλούς να κάνουν λόγο για γενικότερη ρατσιστική συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι νιώθουν ότι απειλούνται όταν εμφανίζονται σε συνοικίες μεταναστών στα προάστια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι ΜΚΟ ζητούν μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και όχι χρηματικές αποζημιώσεις. Στις 145 σελίδες περιλαμβάνονται μαρτυρίες 50 ανθρώπων, τόσο αστυνομικών όσο και πολιτών. Ένας από τους μάρτυρες διατηρεί την ανωνυμία του και αποκαλύπτει ότι περνάει από αστυνομικό έλεγχο κάθε μέρα εδώ και χρόνια.

αστυνομίαΕμανουέλ ΜακρόνΜΚΟΓαλλία