Κόσμος|02.02.2021 16:54

Τουρκία: Ταραχές σε πανεπιστήμιο - Εκατοντάδες σπουδαστές υπό κράτηση

Μαρία Ζαχαράκη

Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για το διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου φούντωσαν και πάλι οι ταραχές, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσαγάγει τουλάχιστον 159 φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, 2 φοιτητές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Την Τρίτη ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», η αστυνομία άφησε ελεύθερους 98 από τους 159 υπό κράτηση σπουδαστές.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και ανάγνωση μίας ανακοίνωσης στην είσοδο μετά τη σύλληψη 2 φοιτητών το Σαββατοκύριακο, επειδή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής διαμαρτυρίας και στο πλαίσιο έκθεσης ζωγραφικών έργων τους άπλωσαν στο έδαφος έναν πίνακα της Κάαμπα (ο ιερότερος χώρος του Ισλάμ επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο στη Μέκκα), στον οποίο είχαν καλύψει το ιερό οικοδόμημα με μία φωτογραφία του μυθικού προσώπου της Σαχμεράν (βασίλισσα των φιδιών) και στις γωνίες του πίνακα ήταν ζωγραφισμένα τα χρώματα των ΛΟΑΤ.

Χθες μετά τις 21.00 το βράδυ με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, εκατοντάδες φοιτητές ξανα-συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που πυροδότησε αντιδράσεις ανάμεσα στο φοιτητικό κίνημα.

«Ελπίζω να φέρουμε στο μέλλον μια νεολαία, όχι νεολαία ΛΟΑΤ, αλλά αντάξια της ένδοξης ιστορίας αυτού του έθνους. Εδώ είστε η νεολαία των υπολογιστών και όχι μια νεολαία ΛΟΑΤ. Εσείς δεν είστε η νεολαία που σπάει και ρημάζει, αλλά αντίθετα η νεολαία που ξεσηκώνεται ενάντια σε όσους ραγίζουν και ρημάζουν την καρδιά της. Πιστεύω σε εσάς. Στηρίζομαι σε εσάς!», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στη νεολαία της χώρας του.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους μαθητές να διαδηλώσουν, προσπάθησε να τους απωθήσει και διαλύσει, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετήθηκαν στις στέγες των κτιρίων γύρω από το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε νέα σύγκρουση και προσαγωγές.

Παράλληλα, βουλευτές του φιλο - κουρδικού κόμματος (HDP) επιχείρησαν να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη για την υποστήριξη των φοιτητών, αλλά βρήκαν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε έπειτα ο βουλευτής του HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου: «Άρχισαν να προχωρούν κι εμείς τότε αποσυρθήκαμε προς τα πίσω. Έπειτα η αστυνομία επενέβη έντονα και προσπάθησαν να τους προσάγουν. Έβαλαν τους φοιτητές μέσα στα οχήματα της αστυνομίας και τους μετέφεραν, αλλά στο μεταξύ υπάρχουν και φοιτητές που χτυπήθηκαν, τους έσερναν στο δρόμο». 

Την ίδια ώρα, μέλη ΛΟΑΤ συνελήφθησαν και στη Σμύρνη, επειδή διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη φοιτητών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες στις περιοχές Μπεσικτάς και Σισλί της Κωνσταντινούπολης έως τις 5 Φεβρουαρίου. 

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου διαμαρτύρονται από τις 4 Ιανουαρίου, ωστόσο μετά τον πίνακα που εξέθεσαν ορισμένοι φοιτητές το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων, προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της κυβέρνησης. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλεσε τους φοιτητές που παρουσίασαν τον πίνακα με την Κάαμπα «διεστραμμένους ΛΟΑΤ», ενώ κάλεσε τους υπόλοιπους σπουδαστές σε μήνυμά του στο Twitter «να μην πέσουν στην παγίδα που έθεσαν οι αριστεροί πολιτικοί» και ότι περιμένει «να επιτύχουν στις εξετάσεις τους και να προετοιμαστούν για τη Μεγάλη και Ισχυρή Τουρκία». 

Σε βίντεο που ανήρτησαν οι φοιτητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών, δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος των διαδηλώσεων ήταν να αντιταχθούν στην έλλειψη δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο, ενώ έκαναν λόγο για μια διαφορετική μορφή τέχνης, που επιδέχεται μεν κριτική, αλλά «η καταδίκη ενός έργου τέχνης είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης». 

Από τον λογαριασμό του στο twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στήριξε τους φοιτητές, αναφέροντας ότι «επειδή κάποιοι θέλουν να χαραμίσουν τους νέους με ευκολία και να τους συλλάβουν, πρέπει να διασφαλίσουμε γι’ αυτούς μια χώρα που να τους παρέχει ισότητα, ελευθερία, να μην τους υποτιμά, να τους δίνει ίσες ευκαιρίες. Συζήτησα την κατάσταση του πανεπιστημίου του Βοσπόρου με τις αρμόδιες αρχές. Ζήτησα να διασφαλιστεί διάλογος, οι πρωτοβουλίες μου θα συνεχιστούν». 

«Είναι απαράδεκτο η αστυνομία να συλλαμβάνει φοιτητές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Μπουλού πρέπει να παραιτηθεί ως πρύτανης για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.  Ο εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιτέθηκε χθες στους φοιτητές, χαρακτηρίζοντάς τους «παράσιτα». «Όλων των ειδών τα παράσιτα και οι αναρχικοί έχουν φωλιάσει στις πύλες αυτού του πανεπιστημίου», ανέφερε, παρομοιάζοντάς τους μάλιστα με τους τρομοκράτες που κατέλαβαν την Κάαμπα το 1979.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση φοιτητών. «Φτάνει πια! Αφήστε πια το ινάτι σας! Απελευθερώστε τους κρατούμενους φοιτητές του Βοσπόρου αμέσως», έγραψε ο Μπαμπατζάν στο Twitter. «Αφήστε τους νέους ήσυχους. Αυτή είναι η στάση μας (σχετικά με το θέμα)». 

Η τοποθέτηση του Μελίχ Μπουλού, επί μακρόν μέλους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, θεωρείται από επικριτές ως απόπειρα της κυβέρνησης να αποκτήσει περαιτέρω επιρροή στην τουρκική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Παράλληλα, οι νέες ταραχές που ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και η ομοφοβική ρητορική θεωρείται ότι χρησιμοποιείται για να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές, το κίνημα των ΛΟΑΤ θεωρείται ο νέος εύκολος στόχος τώρα της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκτήσει τη λαϊκή στήριξη για την καταστολή του φοιτητικού κινήματος

Η κόντρα μεταξύ κράτους και υπέρμαχων των ΛΟΑΤ δεν είναι καινούρια στην Τουρκία. Η ετήσια πορεία της Gay Pride στην Κωνσταντινούπολη έχει απαγορευτεί από το 2015 και η πολιτική ρητορική κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤ έγινε όλο και πιο εχθρική τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2020, ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Τουρκίας, δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία φέρνει «ασθένειες και παρακμή».

Μία ομάδα νέων ισλαμο-εθνικιστών πήγε σήμερα το πρωί έξω από την Αγία Σοφία με πανό για να διαμαρτυρηθεί για τον πίνακα της Κάαμπα που κείτονταν στο έδαφος. (σ.σ. Τους φοιτητές χθες που ήθελαν να κάνουν το ίδιο να διαβάσουν προς τα ΜΜΕ μία διαμαρτυρία τους, δεν τους άφησαν).

«Βλέπουμε μια επίθεση στις αξίες μας. Θα θέλαμε να φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι θα τηρήσουμε όλες τις εθνικές ηθικές αξίες μας, ειδικά την Κάαμπα μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας για μια εθνική νεολαία, κι όχι για μία διεστραμμένη ΛΟΑΤ νεολαία», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης νέων TÜGVA έξω από την Αγία Σοφία.

Στα πανό αναγράφονταν μία ρήση του MalcomX: «Όσοι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να βρίζουν το Ισλάμ, επιζητούν την ελευθερία της ύβρεως κι όχι της έκφρασης».

πανεπιστήμιαφοιτητέςΔιαδηλώσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία