Κόσμος|05.02.2021 15:04

Αλλαγές στα πανεπιστήμια προαναγγέλλει ο Ερντογάν εν μέσω φοιτητικών αντιδράσεων

Μαρία Ζαχαράκη

Αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της Τουρκίας προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια και την παιδεία στη χώρα, όπως υποστήριξε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι ακόμη και σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν εμπόδια, αφήνοντας αιχμές για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και αντιπολίτευση, οι οποίοι κάτω από τη μάσκα της δημοκρατίας και της ελευθερίας προσπαθούν να επιβάλλουν τα δικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το 63% μόνο με βασική εκπαίδευση - Oι «αμόρφωτοι» ψηφίζουν Ερντογάν

«Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο όσων εμπορεύονται τα προσωπικά και συντεχνιακά τους συμφέροντα κάτω από τη μάσκα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τα πανεπιστήμιά μας να αποτύχουν. Τους γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς θα είναι η επιτυχία των πανεπιστημίων της Ανατολίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν ότι πρόκειται για μία νέα παρέμβαση του κράτους –αυτή τη φορά- στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως σχολιάζει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν, πάντως, «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πάψει να αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης (YÖK) έναν συνταγματικό θεσμό. Δηλαδή, τα πανεπιστήμια πλέον να μην θα υπάγονται στο YÖK και όταν χρειάζεται να επιβάλλεται η τάξη όχι μετά από άδεια του YÖK, αλλά με την αυτόματη επέμβαση της αστυνομίας και με τη βία, της οποίας γινόμαστε ήδη μάρτυρες στις μέρες μας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου».

Με άλλα λόγια την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης της Τουρκίας στους κυβερνητικούς θεσμούς.

Διαβάστε επίσης: Οργή Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ στους φοιτητές του Βοσπόρου

πανεπιστήμιαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία