Κόσμος | 16.02.2021 17:18

Κιλιτσντάρογλου: Σκοτώθηκαν 13 πολίτες μας κι ο Ερντογάν πηγαίνει για πρωινό στα βουνά

Μαρία Ζαχαράκη

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης στην Τουρκία για το θάνατο των 13 Τούρκων πολιτών στο βόρειο Ιράκ εξαπέλυσε την Τρίτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Κιλιτσντάρογλου κατέδειξε ως υπεύθυνο για το θάνατο αυτών των ανθρώπων τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή δεν κατάφερε να τους σώσει εδώ και 6 χρόνια από τα χέρια των Κούρδων του ΡΚΚ.

«Είναι όλοι νεκροί. Καίγονται τα σωθικά μας. Ποιος είναι υπεύθυνος για την αποτυχία της διασυνοριακής επιχείρησης, για τα 13 παιδιά μας; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπεύθυνος για τους 13 νεκρούς ήρωες μας. Κοιτάξτε τι έκανε αυτή η κυβέρνηση! Οι νεκροί στρατιώτες μας στη Γκάρα ήταν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης για 5,5-6 χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας εδώ κι 6 χρόνια, τι συνέβη; Φτάσαμε να έχουμε μία εξουσία που κάνει πολιτική πάνω στα πτώματα των ηρώων μας. Όχι μόνο κράτος, αυτοί ούτε χωριό δεν μπορούν να διοικήσουν!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν έπρεπε να τους έχει σώσει χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως έκανε κι ο Ετζεβίτ εισβάλλοντας στην Κύπρο.

«Με ζουρνάδες και νταούλια απελευθερώνουν ομήρους; Για όνομα του Θεού! Ο αείμνηστος Ετζεβίτ δεν ενημέρωσε ούτε καν τη γυναίκα του για την επιχείρηση στην Κύπρο», είπε. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται από την προηγούμενη εβδομάδα τη Ριζούντα και την Τραπεζούντα του Πόντου, ότι την ώρα που η χώρα θρηνεί, εκείνος πηγαίνει διακοπές και περνάει καλά.

«Ο Ερντογάν, σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα, πηγαίνει ο κύριος για πρωινό. Πηγαίνει για πρωινό στα βουνά. Φυτεύουν κάθε 15 μέτρα κι έναν αστυνομικό μεταξύ Ριζούντας και Τραπεζούντας. Ένα πράμα άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Δημοκρατίας. Δεν εμπιστεύεσαι τους πολίτες σου; Οι αστυνομικοί οι ίδιοι το καταγγέλλουν. Τέτοια ιδιοτροπία δεν είχαμε δει ποτέ, τώρα τη ζούμε. Έχουμε 13 νεκρούς και δεν νοιάζεται καν. Μετά, το συνέδριο στη Ριζούντα. Ζητώ ιδιαιτέρως από όλους τους πολίτες μου να το παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο. Τι γέλια, τι καγχασμοί, τι αστεία... 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους! Πού είναι η ηθική σας, πού είναι η πίστη σας για να κάνετε κάτι τέτοιο;», τόνισε.

Κάνουν πολιτική πάνω στους πτώματα των ηρώων

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι την ώρα που μιλούσε στους οπαδούς του στη Ριζούντα κάλεσε στο τηλέφωνο τη μητέρα ενός από τους νεκρούς για να ασκήσει και πάλι πολιτική. «Και μες στη χαρά εκεί στο συνέδριο, καλούν στο τηλέφωνο και τη μητέρα ενός από τους νεκρούς. Ο Ερντογάν έχει τα κέφια του, ενώ η μητέρα κλαίει. Προσπαθεί να κάνει και μάθημα. Θεέ μου, όπλισε με υπομονή αυτό το έθνος. Είναι η μάνα του νεκρού ήρωα! Κι εκείνος χρησιμοποιεί τη μητέρα ενός νεκρού για προπαγάνδα».

Κάλεσαν την πεινασμένη γυναίκα της πουν ότι… δεν πεινάει

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό με την ηλικιωμένη γυναίκα που είπε στον Ερντογάν ότι πεινάει, λέγοντας ότι την κάλεσε αμέσως ο νομάρχης για να τη… συνετίσει και να πάρει πίσω ό,τι είπε. «Μια γυναίκα στο Ελαζίγ λέει στον Ερντογάν "πεινάω". Λίγο μετά ο νομάρχης φωνάζει τη γυναίκα που είπε "πεινάω" στο γραφείο του. Κοτζάμ νομάρχης και παίρνεις εντολές. Και της λέει "δεν θα πεις πεινάω, θα πεις ότι λάθος κατάλαβαν"».

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙράκθάνατοςΚύπροςΤουρκία