Κόσμος|18.02.2021 17:32

Τουρκία: Με στρατιωτικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ εξοπλίζεται η τουρκική αστυνομία

Μαρία Ζαχαράκη

«Η αστυνομία μας παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο ΑΤΑΚ. Καλώς ήρθατε ΑΤΑΚ», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο τουίτερ, αναρτώντας μαζί και μία φωτογραφία του ελικοπτέρου. Ο Σοϊλού ευχαρίστησε επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη της αστυνομίας», έγραψε.

T

Η Τουρκία εξοπλίζει και στρατιωτικοποιεί ολοένα και περισσότερο την αστυνομία έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν - Τι συζήτησαν

Προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, επιτρέπει στην αστυνομία να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικά όπλα και οχήματα για να πολεμά την τρομοκρατία και να διαλύει τις πολιτικές αναταραχές και τις διαδηλώσεις.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η αλλαγή αυτή σημαίνει μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία ανάμεσα στον πληθυσμό. Το εγχώριας κατασκευής ελικόπτερο T129 ATAK έχει σχεδιαστεί για να φέρει όπλα 20 mm και πυραύλους 70 mm, καθώς και πυραύλους αέρος-εδάφους με καθοδήγηση λέιζερ. Τα όπλα βαρέως τύπου χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από τον τουρκικό στρατό και τη στρατοχωροφυλακή κυρίως στις κουρδικές περιοχές, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σουλεϊμάν ΣοϊλούΤουρκίααστυνομίαελικόπτερο