Πώς οι εκπομπές εγκλημάτων βρίσκουν στοιχεία που η Αστυνομία αγνοεί
NewsroomΣτις αρχές της δεκατίας του '80, η Lynette Dawson από το Σίδνεϊ, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Για 30 χρόνια, οι Αρχές έψαχναν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην άκρη του νήματος για να λύσουν το μυστήριο όμως οι έρευνές τους έμειναν άκαρπες. Σήμερα, 37 χρόνια μετά, οι υπόθεση ξανάνοιξε και οι Αρχές είναι κοντά στη λύση της υπόθεσης.
Πώς; Τον Μάιο του 2018 η εκπομπή «The Teacher's Pet» που ασχολείται με αληθινές ιστορίες που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη (εγκλήματα, εξαφανίσεις, κλπ.), είχε ως θέμα την εξαφάνιση της Dawson. Τα στοιχεία που παρουσίασε οδήγησαν την Αστυνομία να κινήσει την υπόθεση από την αρχή, συλλαμβάνοντας μάλιστα τον σύζυγό της, Chris Dawson.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια εκπομπή προβάλλει στοιχεία τα οποία αγνοούσαν οι Αρχές και τελικά αποδεικνύονται κομβικά για την επίλυση υποθέσεων. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν αποτελέσει οι εκπομπές «Serial» και «In The Dark», οι οποίες έφεραν στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα, στοιχεία για δολοφονίες που δεν είχαν καταφέρει να εξιχνιάσουν οι Αρχές.
Τι είναι εκείνο, όμως, που διαφοροποιεί την έρευνα των εκάστοτε εκπομπών από εκείνη των Αρχών και συχνά αποδίδει περισσότερο από τη δεύτερη; Όπως δηλώνει στο BBC η Madeleine Baran, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «In The Dark», οι δημοσιογράφοι δεν είναι όργανα του νόμου και αυτό τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των Αρχών αλλά και των δικηγόρων που αναλαμβάνουν υποθέσεις, γιατί κρατούν απόσταση από τα γεγονότα. Κάτι ακόμη που τους δίνει επιπλέον κίνητρο στην έρευνά τους είναι πως πρέπει να πουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Παράλληλα, η Fiona Walker, δημοσιογράφος του BBC που ασχολήθηκε με τη δολοφονία του Alistair Wilson 13 χρόνια μετά, θέτει έναν ακόμη παράγοντα που βοηθάει την έρευνα των δημοσιογράφων: συγγενείς και φίλοι των θυμάτων βρίσκουν σε αυτές μια τελευταία ελπίδα και ευκαιρία να λυθούν οι υποθέσεις που οι Αρχές έχουν βάλει στο συρτάρι. Τέλος, για κάποιους είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουν σε έναν δημοσιογράφο, παρά στις Αρχές: «Οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν να με πλησιάσουν, ενώ δεν μπορούν να το κάνουν με την Αστυνομία. Είναι πιο εύκολο να προσεγγίσουν εμένα», δηλώνει χαρακτηριστικά η Walker.
- Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
- ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
- Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
- Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά