Ο λόρδος Αντώνης σηκώνει τη σηµαία του αντι-Βrexit
Έρη ΠανσεληνάΓια την οικογένεια του κυπριακής καταγωγής λόρδου Aντριου Αντόνις η Βρετανία έγινε δύο φορές καταφύγιο: µία στον πόλεµο της κυπριακής ανεξαρτησίας και µετά ξανά στην τουρκική εισβολή του 1974.
Τώρα ο Βρετανοκύπριος λόρδος, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός σε κυβερνήσεις των Εργατικών, αλλά και «δεξί χέρι» του Τόνι Μπλερ στον αριθµό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι αποφασισµένος να πολεµήσει µέχρι τελευταίας ρανίδας αίµατος για να κρατήσει τη νέα πατρίδα της οικογένειας «Αντώνη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, σκοπεύω να σταµατήσω το Brexit» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο λόρδος Αντόνις (από το Αντώνης), ο οποίος ηγείται της καµπάνιας για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δηµοψηφίσµατος για την παραµονή της χώρας του στην ΕΕ. Με περιοδείες, µε το βιβλίο του «Σώζωντας τη Βρετανία», αλλά και συγκρουόµενος ακούραστα µε τους Brexiteers, προσπαθεί να ενισχύσει αυτό που ήδη καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις: το αυξανόµενο λαϊκό κύµα υπέρ ενός νέου δηµοψηφίσµατος και της παραµονής στην ΕΕ.
Μάλιστα, την περασµένη εβδοµάδα η «επίθεση» εξαπέλυσε εναντίον του Νάιτζελ Φάρατζ κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικού τοκ σόου, στο οποίο τον ειρωνεύτηκε για την... ευρωβουλευτική του σύνταξη. Στη συζήτησή µας ο Αντόνις εµφανίζεται πεπεισµένος ότι µέσα στους επόµενους δύο µήνες θα καταρρεύσουν οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για µια συµφωνία εξόδου.
«Οι Συντηρητικοί είναι διχασµένοι ανάµεσα σε διαφορετικές εκδοχές του Brexit. Το χάσµα σε ορισµένα ζητήµατα όπως αυτό της Ιρλανδίας είναι αγεφύρωτο» σχολιάζει ο Βρετανοκύπριος πολιτικός, ο οποίος εκτιµά ότι «αν καταρρεύσουν οι διαπραγµατεύσεις τρεις µήνες πριν από την έξοδο, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Κοινοβούλιο θα καλέσει σε δηµοψήφισµα µε ερώτηµα την παραµονή στην ΕΕ».
«Κατανοούµε ότι, αν ζητήσουµε περισσότερο χρόνο από τις Βρυξέλλες για δεύτερο δηµοψήφισµα, τότε θα µας δοθεί παράταση και είναι πιθανό αυτό να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2019» ανέφερε ο Αντόνις. Πριν από µία εβδοµάδα ο 55χρονος πολιτικός ήταν παρών και στη µεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας 700.000 άτοµα βγήκαν στους δρόµους για να ζητήσουν τη διενέργεια επαναληπτικού δηµοψηφίσµατος που προωθείται από την καµπάνια «People’s Vote», στην οποία ο ίδιος συµµετέχει ενεργά.
«Μεγάλο µέρος του πληθυσµού, ίσως και το 20%, ψήφισαν υπέρ του Brexit για λόγους εσωτερικής πολιτικής, και όχι λόγω ανησυχιών για το ότι η κυριαρχία µας µεταφέρεται στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο Αντόνις, που σηµείωσε ότι είναι κρίσιµης σηµασίας να γίνουν κοινωνικές µεταρρυθµίσεις: «Προωθώ ριζοσπαστικές πολιτικές που θα αντιµετωπίσουν τη λιτότητα και κοινωνικά ζητήµατα που οδήγησαν στο κίνηµα του Brexit» είπε στο «Eθνος της Κυριακής» ο Βρετανοκύπριος λόρδος, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και Μεταφορών στις κυβερνήσεις των Γκόρντον Μπράουν και Τόνι Μπλερ, και ήταν επικεφαλής εσωτερικής πολιτικής (2001-2003) στον αριθµό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επί πρωθυπουργίας Μπλερ.
Το ταξίδι για το Λονδίνο
Ο πατέρας του Νίκος γεννήθηκε στην Αµµόχωστο, από όπου έφυγε το 1959, µε το µεγάλο κυπριακό µεταναστευτικό ρεύµα στη διάρκεια του πολέµου της ανεξαρτησίας εναντίον των Βρετανών. Στην αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής, ο 18χρονος τότε Νίκος Αντώνης πήρε το πλοίο για τη Βενετία µαζί µε τους αδερφούς και τις αδερφές του και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο τρένο που τους µετέφερε στο Λονδίνο, όπου θα ξεκινούσαν µια νέα ζωή.
Παρόλο που ο πατέρας τού Aντριου Αντόνις εγκαταστάθηκε εκεί, παντρεύτηκε Αγγλίδα και έκανε δύο παιδιά, τα αδέρφια του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, για να αναγκαστούν τελικά να καταφύγουν για δεύτερη φορά στην Αγγλία έπειτα από την τουρκική εισβολή του 1974. Ως παιδί ο Αντριου θυµάται να επισκέπτεται συχνά τους θείους και τα ξαδέρφια του στην Κύπρο-, γι' αυτό και, όπως µας λέει, µιλάει καλά κυπριακά.
«Για την οικογένειά µου η Αγγλία υπήρξε καταφύγιο, σανίδα σωτηρίας και -όταν δεν εµπλεκόταν σε αυτοκρατορικές φρικαλεότητες- µια έµπνευση» αναφέρει σε απόσπασµα του νέου βιβλίου του «Saving Britain» ο Aντριου Αντόνις. «Και είµαστε και περήφανοι Λονδρέζοι. Μια Ευρωπαϊκή Ενωση την οποία η Κύπρος και η Βρετανία σφυρηλατούν από κοινού είναι πρωτοπόρος στην ειρήνη, την ευηµερία και την ελευθερία» συνεχίζει.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του