Μιανμάρ: Πυρά κατά διαδηλωτών - Στο στόχαστρο δημοσιογράφοι
NewsroomΤεταμένη παραμένει η κατάσταση για ακόμα μία ημέρα στη Μιανμάρ, όπου κι άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν (τρεις σε σοβαρή κατάσταση), ενώ ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες αψηφούν τις διεθνείς καταδίκες.
«Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στην πόλη Κάλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, από την αστυνομία και τον στρατό που είχαν αναπτυχθεί για να διαλύσουν συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου. «Τρεις άνθρωποι, που τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες, θα εγχειρηθούν επειγόντως και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε γιατρός του νοσοκομείου στο οποίο διακομίσθηκαν.
Διαβάστε ακόμα: Μιανμάρ: Πάνω από 18 νεκροί σε διαδηλώσεις - Διεθνής κατακραυγή
Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας δημοσιογράφος, ο Καούνγκ Μίατ Χλάινγκ, συνελήφθη στο σπίτι του σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τον εργοδότη του, το μέσο «Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας» (DVB). Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά την σύλληψή του, την οποία τραβούσε ο ίδιος απευθείας βίντεο και εικόνες από αυτήν αναμεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι νέες αυτές εντάσεις καταγράφονται δύο ημέρες έπειτα από μια αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών την Κυριακή, κατά την οποία τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Φοβούμενοι αντίποινα, οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους, κυρίως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρανγκούν, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος ήταν λιγότεροι. Ορισμένοι έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας ελαστικά, ξύλινα πανό και μεταλλικές ράβδους, για να προστατευθούν.
«Για να καθαρίσουν»
Συγκριτικά με αυτούς, οι δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν ήταν ισχυρές. Στην συνοικία Σαντσάουνγκ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, «αυτές έριξαν δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό», σύμφωνα με κάτοικο. «Ήρθαν εδώ για να καθαρίσουν τη συνοικία», πρόσθεσε ένας άλλος.
Τα κύματα συλλήψεων συνεχίζονται. Περίπου 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνον την Κυριακή, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV. Την ίδια ώρα η δουλειά των δημοσιογράφων καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.
Αρκετοί έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων ένας φωτορεπόρτερ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press. Άλλοι έχουν αποτελέσει στόχο πυρών με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό, κυρίως δύο εργαζόμενοι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Διακοπές στη λειτουργία του διαδικτύου, κύματα συλλήψεων, πυροβολισμοί, ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου: η χούντα αυξάνει την καταστολή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Σε βάρος της 75χρονης πρώην ηγέτιδας, η οποία κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τότε που συνελήφθη, έχουν απαγγελθεί πλέον τέσσερις κατηγορίες: παράνομη εισαγωγή ασύρματων φορητών πομποδεκτών, μη τήρηση περιορισμών που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, παραβίαση νόμου για τις τηλεπικοινωνίες και υποκίνηση σε δημόσιες ταραχές.
Αυτή έδειχνε «καλά στην υγεία της» όταν παρουσιάστηκε σε ακρόαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, στον οποίο δεν έχει ακόμη επιτραπεί να συναντήσει την πελάτισσά του. Έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας με καθημερινές διαδηλώσεις και μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, τα αντίποινα των αρχών ήταν ιδιαίτερα αιματηρά την Κυριακή.
«Καμία συγχώρεση»
Την Τρίτη εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό κοιμητήριο της Ρανγκούν για την κηδεία ενός εκ των θυμάτων, του Νι Νι Αούνγκ Χτετ Νάινγκ, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι. «Καμία συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το καλυμμένο με λουλούδια φέρετρο του φοιτητή αυτού που πέθανε στα 23 του χρόνια.
Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Νι Νι Αούνγκ Χτετ Νάινγκ είχε αναρτήσει ένα τελευταίο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «πόσα πτώματα χρειάζεται ακόμη ο ΟΗΕ για να δράσει»; Η φονική βία έχει προκαλέσει πλήθος από διεθνείς καταδίκες.
Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ Κιάου Μόε Τουν έκοψε με θεαματικό τρόπο τους δεσμούς με τους στρατηγούς της χούντας την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση «να δοθεί τέλος στο πραξικόπημα». Αυτός παύθηκε από τα καθήκοντά του από την χούντα.
Ωστόσο το Πεκίνο και η Μόσχα, παραδοσιακοί σύμμαχοι του στρατού της Μιανμάρ, θεωρούν την κρίση αυτή «εσωτερική υπόθεση» της χώρας. Στο μεταξύ νέες διεθνείς συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν για την Μιανμάρ.
Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο αυτή την εβδομάδα για την Μιανμάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στις τάξεις των διαδηλωτών υπάρχουν ήδη περίπου τριάντα νεκροί από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).Η χούντα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια διάλυσης διαδήλωσης.
Οι πιο πρόσφατες λαϊκές εξεγέρσεις του 1988 και του 2007 καταπνίγηκαν στο αίμα από τον στρατό, ο οποίος βρισκόταν πάλι στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1948.
Ο στρατός, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες κατήγαγε μια συντριπτική νίκη το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο στρατός δεν έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα του AFP να σχολιάσει τα γεγονότα αυτά.
Διαβάστε ακόμα: Οι «Μαλδίβες του Αιγαίου» βγαίνουν στο σφυρί για 54 εκατ. δολάρια
- Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ - Μια σύλληψη στο Καπιτώλιο
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς