Ερντογάν προς Μακρόν: Μια συνεργασία μας θα είχε πολύ σοβαρές προοπτικές
Μαρία ΖαχαράκηΑλληλεγγύη ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες χθες, την πρώτη επικοινωνία έπειτα από 5 μήνες.
Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν τις διμερείς τους σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα. «Πιστεύω ότι η διμερής μας συνεργασία με τη Γαλλία έχει πολύ σοβαρές προοπτικές. Ως δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε μια ευρεία περιοχή από την Ευρώπη έως τον Καύκασο κι από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική. Επιθυμούμε να κινηθούμε σε πνεύμα αλληλεγγύης με τη Γαλλία σε πολλά ζητήματα και κυρίως στο θέμα της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας πάντοτε διαδραμάτιζε μεγάλο ρόλο, ενώ υπενθύμισε ότι οι πρώτες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν από Σουλτάνου του Μεγαλοπρεπή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Γαλλίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία από την τηλεδιάσκεψη. Στο φόντο πίσω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός από το πορτρέτο του Ατατούρκ, κυριαρχούν τα πορτραίτα του Μωάμεθ του Πορθητή, του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και του Αμπντουλχαμίτ Β’, τροφοδοτώντας στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας ερμηνείες και σχόλια περί νέας αποκαθήλωσης του Κεμάλ Ατατούρκ μέσα στο ίδιο το προεδρικό μέγαρο.
Διαβάστε ακόμα: «Εσκεμμένη» αδιαφορία Μπάιντεν προς Ερντογάν
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα