Κορονοϊός: Σε συναγερμό η Βραζιλία από μεταλλαγμένο στέλεχος
NewsroomΠερισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία από την πανδημία του κορονοϊού, με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να βρίσκεται στις πρώτες ανά τον κόσμο στη σχετική «μαύρη λίστα». Μάλιστα, το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης ενώ οι επιστήμονες αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σέ ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η Βραζιλία μαστίζεται από μία νέα έξαρση του κορονοϊού, με μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η εμφάνιση ενός νέου πιο μολυσματικού στελέχους του ιού που διαδίδεται στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας και το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης έχει οδηγήσει σε νέα έκρυθμη κατάσταση. Μάλιστα την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ένα αρνητικό ρεκόρ με περισσότερους από 1.700 θανάτους.
Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Εμβόλια στο 90% άνω των 50 ετών στο Ισραήλ αλλά τα κρούσματα αγγίζουν τις 4.000
ΕΚΠΑ: Πιο μεταδοτικό το στέλεχος της Βραζιλίας
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Manaus είναι όχι μόνο πιο μολυσματικό, αλλά μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη. Πολλές μελέτες εμβολίων δείχνουν, ότι ενώ δεν προστατεύουν από τη λοίμωξη, παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρότερης μορφής της λοίμωξης. Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ.
Διευθύντρια CDC: Οι μεταλλάξεις απειλούν ό,τι έχουμε κερδίσει
Η διευθύντρια του αμερικανικού CDC αναφέρει ότι με τον ρυθμό που εμφανίζονται και εξαπλώνονται τα νέα στελέχη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσο έδαφος έχουμε με κόπο κερδίσει έναντι στην πανδημία. Με τα εντυπωσιακά νούμερα της πόλης Manaus, πέρυσι τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην πόλη. Τον Σεπτέμβριο, τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά, ενώ τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το νέο στέλεχος που ονομάστηκε P.1 και κυριάρχησε στην περιοχή. Ο κίνδυνος του στελέχους αυτού έγκειται στην ικανότητα του να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν αναρρώσει ύστερα από νόσο από κάποιο άλλο στέλεχος.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης αυτής θα ήταν ο μαζικός εμβολιασμός, που στη Βραζιλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες προχωράει με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής. Λίγο πάνω από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί ως την Τρίτη 2 Μαρτίου δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Η χώρα έχει προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους P.1, και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca.
Στη Βραζιλία το νέο στέλεχος θεωρείται ήδη ένα νέο στάδιο της πανδημίας, για αυτό η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό ως τον Ιούνιο και τον υπόλοιπο ως το τέλος του έτους.
Διαβάστε ακόμα: Μέγαρο Μαξίμου: Οι δύο προβληματισμοί του Μητσοτάκη εν μέσω lockdown
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό