Η Ιταλία απαγόρευσε την εξαγωγή του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία
NewsroomΟι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από φαρμακευτικές φαίνεται να οδηγούν σε κοινό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των εταιρειών με πρωτεργάτη την Ιταλία . Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απαγόρευσε μάλιστα την εξαγωγή χιλιάδων δόσεων της AstraZeneca στην Αυστραλία, με τη Γαλλία να στηρίζει την απόφαση και να δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην ίδια κίνηση.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν να τηρούν ένα κοινό μέτωπο στο θέμα των εμβολιασμών. Η Ιταλία άνοιξε τον δρόμο για μια πιο σκληρή στάση εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους στις παραδόσεις των εμβολίων.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Η λίστα με τα 18 covid free ελληνικά νησιά
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι απαγόρευσε τις εξαγωγές 250 χιλιάδες δόσεων της AstraZeneca προς την Αυστραλία λέγοντας πως με τα βίας φτάνουν τα εμβόλια για τις ανάγκες της δικής του χώρας. «Υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός κανονισμός που λέει πως μια χώρα μπορεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων σε χώρες που δεν είναι ευάλωτες. Δεν είναι μια εχθρική στάση προς την Αυστραλία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο.
Στο πλευρό της Ιταλίας η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
Στο πλευρό της Ιταλίας βρίσκεται και η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ντόμινο υποστήριξης και από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βαράν δήλωσε: «Συζητάμε με την Ιταλία αλλά και άλλους ομολόγους μας για να έχουμε σε αυτό το θέμα μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση».
Ολα αυτά συμβαίνουν με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 φαντάζει μακρινό όνειρο αφού αν η διαδικασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το ποσοστό ανοσίας θα αγγίξει μόλις και μετά βίας το 30%.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε «Πιστεύουμε πως το εμβόλιο πρέπει να παραδίδεται όπου χρειάζεται για ιατρικούς λόγους και πως δεν θα πρέπει να σχετίζεται με πολιτικές απαιτήσεις».
Ο Καναδάς ωστόσο, προχώρησε στην έγκριση και του 4ου εμβολίου στη χώρα. Αυτό της Johnson & Johnson. Ήδη χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Παρόλα αυτά έχει εμβολιαστεί μόλις το 3.68% του πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Τζανάκης: 3.000 κρούσματα και 550 ασθενείς στις ΜΕΘ την άλλη εβδομάδα
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη