Κόσμος|06.03.2021 20:58

Τουρκία: Τα δίνει όλα για να τα βρει με την Αίγυπτο - Ακάρ: Σύντομα εξελίξεις

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ,  σε δηλώσεις του, πάνω από την τουρκική φρεγάτα Oruc Reis στο Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες με την Αίγυπτο, γεγονός που γεννά ερωτήματα αν έχουν ανοίξει ήδη οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας-Καίρου για κάποια συμφωνία ΑΟΖ, όπως επιθυμεί η Τουρκία. Όπως είπε, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει ήδη σε ενέργειες σε συντονισμό με τα σχετικά όργανα, οργανισμούς και υπουργεία. Και εξέφρασε αυτές οι ενέργειες να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις Αιγύπτου και Τουρκίας

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε καταρχάς «πολλή σημαντική εξέλιξη» το γεγονός ότι η Αίγυπτος «σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης για έρευνα φυσικού αερίου γύρω από τα θαλάσσια σύνορά της, και εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η στάση αυτή της Αιγύπτου να συνεχιστεί απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε, όπως και με τη Λιβύη, ότι με την Αίγυπτο η Τουρκία έχει κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία κι αν γίνει ενεργοποίηση αυτών των στοιχείων, θα είναι προς το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.

Αναφερόμενος και στο θέμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα προκαλεί, γιατί σκοπός της είναι να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. «Τους λέμε συνεχώς ότι πρέπει να αποφεύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και επηρεάζει αρνητικά τη σταθερότητα. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος σκοπός τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας και να τις παραπλανήσει. Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες εξοπλισμού αποτελεί μεγάλη ζημία για τον ελληνικό λαό, οι πόροι του ελληνικού λαού σπαταλώνται. Ταυτόχρονα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι οι λογικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι, καθώς και ορισμένοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ίδια άποψη».

Περιμένουμε τους Έλληνες

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που περιμένει τους Έλληνες να απαντήσουν για τη συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών με θέμα τα ΜΟΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τίποτα για τις διερευνητικές, που ήταν να γίνουν την εβδομάδα που πέρασε. Χαρακτήρισε μάλιστα παράνομο και ανήθικο τον τρόπο που κινείται η Αθήνα.

«Η Ελλάδα προσπαθεί αναγάγει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε τουρκο-ευρωπαϊκά ή τουρκο-αμερικανικά, αλλά είναι μάταιες οι προσπάθειές τους. Και το κάνουν με έναν τρόπο που δεν είναι ούτε νόμιμος, ούτε ηθικός. Δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος και το δίκιο κανενός. Η μόνη μας ανησυχία είναι να προστατεύσουμε και υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ενδιαφέροντα και συμφέροντα στο πλαίσιο του νόμου. Σεβόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας. Είμαστε υπέρ της λύσης των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε.

Ακάρ: Η παρουσία του τουρκικού στρατού έχει… παρεξηγηθεί

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, πανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Τουρκία, ενώ προειδοποίησε και πάλι ότι η τουρκική αντίληψη είναι η ίδια που επικρατούσε και το 1974 και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Επανέλαβε τα περί δύο κρατών στην Κύπρο ως μόνη λύση, ενώ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του κατοχικού στρατού στο νησί είναι… παρεξηγημένη. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους συνομιλητές μας ότι είναι απαράδεκτο να παρεξηγούν την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων. Αυτή η παρουσία πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι διαστρεβλωμένες δηλώσεις και ενέργειες, που δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, δεν ωφελούν ούτε την ελληνική πλευρά, ούτε τους Έλληνες. Οι Ε/Κ πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους το συντομότερο δυνατόν και να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία εκεί. Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι κυρίαρχες και ισότιμες ​​πλευρές. Ελπίζουμε η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ να τερματιστεί. Εκεί βλέπουν τις εξελίξεις μονόφθαλμα. Τις βλέπουν με τα ε/κ μάτια. Αυτό σίγουρα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες».

Ο Ακάρ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η λύση των δύο κρατών κι έχει σημασία να φτάσουν οι πλευρές το συντομότερο δυνατό σε αυτό. «Όλοι πρέπει να δουν ότι η μόνη διέξοδος στο νησί είναι μια λύση δύο κρατών. Κι έχει σημασία να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», τονίζοντας και πάλι ότι οι τρίτοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε αυτό το ζήτημα. «Οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας πρέπει να εξετάσουν τις εξελίξεις και τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης. Θα πρέπει να εξετάσουν τα θέματα αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις. Η ΕΕ αναμένουμε να συμβάλει στη λύση του ζητήματος με ένα ρόλο διαμεσολαβητή χωρίς να είναι μονομερής».

Γαλάζια Πατρίδα: Είμαστε οι απόγονοι του Μπαρμπαρόσα

Ο Ακάρ τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν εντολής του έθνους. και με τη δύναμη που λαμβάνει από τις προσευχές του θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον με ειλικρίνεια και αυτοθυσία. Ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά «Ως εγγόνια του Μπαρμπαρόσα υποσχόμαστε οι θάλασσες σου να είναι ήρεμες, το τόξο σου καθαρό κι ο δρόμος που χάραξες να παραμένει ανοιχτός».

Διαβάστε επίσης: Σύμβουλος του Ερντογάν βρίζει στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής τις ΗΠΑ για τα F-35

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαOruc ReisΑκάρΑίγυπτος