Καλίν: Πέρα από τις διερευνητικές με την Ελλάδα έχουμε πιο μείζονα θέματα
Μαρία ΖαχαράκηΟ εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι στην ατζέντα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή πέρα από τις συνομιλίες με την Ελλάδα υπάρχουν πιο μείζονα θέματα.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό μομέντουμ με την ΕΕ και θέλουμε οι σχέσεις μας να προχωρήσουν περαιτέρω. Στην ατζέντα μας, πέρα από τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήσαμε με τους Έλληνες, υπάρχουν πιο μείζονα ζητήματα. Όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία συμπληρώνει 5 χρόνια στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο οδικό χάρτη για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να υπάρχει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά τα μέλη της ΕΕ δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους αυτή για έναν τέτοιο σκοπό κατά της Τουρκίας. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο».
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τα δίνει όλα για να τα βρει με την Αίγυπτο - Ακάρ: Σύντομα εξελίξεις
Παράλληλα, ο Ιμπραχίμ Καλίν συνέχισε το «φλερτ» με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι «η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα στον αραβικό κόσμο. Συνεχίζει να θεωρείται το ‘μυαλό’ του αραβικού κόσμου, είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος παλεύει με οικονομικά προβλήματα, με θέματα ασφαλείας... Το να συζητά η Τουρκία με την Αίγυπτο και η Αίγυπτος με την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει τις διμερείς μας σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο για αυτά τα ζητήματα, για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για άλλα ζητήματα. Για τη Λιβύη, την ειρηνευτική διαδικασία, το Παλαιστινιακό επίσης που είναι ένα άλλο ζήτημα, που ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει.
Πιστεύω ότι αν προβούμε σε αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, να μειώσουμε τις εντάσεις κι αυτού του είδους η συνεργασία να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα από τη βόρεια Αφρική μέχρι την ανατoλική Μεσόγειο».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ