ΗΠΑ: Ρατσισμός κι εγκλήματα μίσους κατά Ασιατών - Φαινόμενο με βαθιές ρίζες
NewsroomΉταν θλιβερό, ήταν τρομακτικό, αλλά από πολλούς αναμενόμενο: Η είδηση ότι 8 άνθρωποι, 6 από αυτούς γυναίκες ασιατικής καταγωγής δολοφονήθηκαν στην περιοχή της Ατλάντα, στις 16 Μαρτίου, ακούστηκε σαν κεραυνός, όχι εν αιθρία, αλλά μετά ένα χρόνο έντονης ρατσιστικής καταιγίδας στις ΗΠΑ. «Ο δολοφόνος στόχευε γυναίκες ασιάτισες και τις επιχειρήσεις τους. Αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπήρξαν περισσότερα από 500 εγκλήματα μίσους με θύματα Ασιάτες μόνο εφέτος», έγραψε ο Αμερικανός, ειδικός στα κοινωνικά μέσα Mark Kim στο Twitter.
«Αυτή η τραγωδία της Ατλάντα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της φυλής, του φύλου, της τάξης και της κληρονομιάς της Ιστορίας του αποικισμού και της βίας της Αμερικής προς την Ασία», δήλωσε η δημοσιογράφος Elise Hu στην ιστοσελίδα της. «Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις. Είμαι απλώς απογοητευμένη. Προστατέψτε τις γυναίκες της Ασίας»! Και καθώς οι σχετικές δημοσιεύσεις έγιναν viral, με θετικά σχόλια που επιβεβαίωναν τις εκκλήσεις για αλλαγή συμπεριφοράς, οι ειδήσεις «έτρεχαν»: «Ο ύποπτος που πυροβόλησε τους ανθρώπους στην Ατλάντα ομολόγησε στις ανακριτικές αρχές ότι οι δολοφονίες γυναικών ασιατικής καταγωγής, δεν είχαν φυλετικά κίνητρα», ανέφερε η αστυνομία, σε μια ανακοίνωση που καταχωρήθηκε στην εφημερίδα «Washington Post».
Διαβάστε επίσης: Ατλάντα: Ενοπλος μπήκε σε τρία κέντρα μασάζ και σκότωσε 8 άτομα
Κάποιοι περιγράφουν τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι στις 17 Μαρτίου σκότωσε οκτώ ανθρώπους, ως γιο ενός πάστορα που ήταν «αγνός και αθώος άνθρωπος.» Τι είχε συμβεί και ο αθώος και αγνός άνθρωπος είχε οπλιστεί και σπείρει το θάνατο; Αυτό που ήδη γνώριζαν πολλοί Αμερικανοασιάτες: βίαιη συμπεριφορά που στόχευε εδώ και πολύ καιρό την κοινότητά τους.
Από την έναρξη της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, οι Αμερικανοασιάτες αντιμετώπιζαν περιστατικά ρατσιστικής βίας σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Το Stop AAPI Hate, μια βάση δεδομένων αναφοράς που δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας ως απάντηση στην αύξηση της φυλετικής βίας, έλαβε 3.795 αναφορές για ρατσιστική βία κατά Αμερικανοασιατών, μεταξύ 19 Μαρτίου του 2020 και 28 Φεβρουαρίου του 2021. Οι γυναίκες ανέφεραν εκδηλώσεις μίσους 2,3 φορές περισσότερες από το ποσοστό των ανδρών.
Μετά τη σύλληψή του φερόμενου ως δράστη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο «δολοφόνος» δήλωσε πως το κίνητρό του ήταν «ο σεξουαλικός εθισμός» (!) και «δεν είχε φυλετικά ελατήρια». Όμως για τις Αμερικανοασιάτισες, ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός είναι έννοιες βαθιά συνυφασμένες. Μια έκθεση του 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες με καταγωγή από την Ασία, που ζουν στις ΗΠΑ γίνονται «εξωτικά αντικείμενα» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με αυτή την εικόνα περνάνε στη συνείδηση του λαού· απεικονίζονται δε ως «απρόσωπες, φιλήσυχες και αόρατες ή απλά ως σεξουαλικά αντικείμενα». Η έρευνα ανέφερε ότι αυτά τα στερεότυπα «συμβάλλουν στην περιθωριοποίηση, στη διαμόρφωση αόρατου και καταπιεστικού χαρακτήρα» για τις γυναίκες με ασιατική καταγωγή που ζουν στις ΗΠΑ. Στις 17 Μαρτίου, η χώρα του Αβραάμ Λίνκολν κατάλαβε αυτή την πραγματικότητα και την είδε να εκδηλώνεται με τον πιο βίαιο τρόπο.
Από το 1850 μέχρι σήμερα
Από τη στιγμή που το πρώτο κύμα των Κινέζων μεταναστών έφτασαν ως εργάτες στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1850, υπέστησαν σκληρή ρατσιστική βία. Προσφέροντας αμέτρητες ώρες φθηνής εργασίας για την κατασκευή σιδηροδρόμων, οι Ασιάτες μετανάστες θεωρήθηκαν απειλή για τους λευκούς και τις θέσεις εργασίας τους και έγιναν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» ενώ χαρακτηρίζονταν βρώμικοι και μολυσμένοι από ασθένειες. Ο «κίτρινος κίνδυνος» οδήγησε τελικά στον Νόμο περί Κινεζικού αποκλεισμού μεταναστών το 1882, την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ είχαν ποτέ «μπλοκάρει» μια συγκεκριμένη εθνότητα από τη χώρα! Η βαρβαρότητα διέρχεται περισσότερους από δύο αιώνες ιστορίας των ΗΠΑ, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πάνω από 100.000 Ιαπωνέζοι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, μέχρι τη δολοφονία του Βίνσεντ Τσιν το 1982, ο οποίος πέθανε μετά από ξυλοδαρμό λευκών στο Ντιτρόιτ.
Ωστόσο, ενώ η φυλετική βία αποτελεί αναμφισβήτητο κομμάτι της ιστορίας των Ασιατών μεταναστών στις ΗΠΑ, ο επιδραστικός μύθος του «προτύπου των μειονοτήτων», βοήθησε στο κουκούλωμα... Υπήρξε δηλαδή η λανθασμένη ιδέα, ότι οι Ασιάτες μετανάστες ήταν οι πιο επιτυχημένοι από άλλες εθνοτικές μειονότητες λόγω της σκληρής δουλειάς, της εκπαίδευσης και της νομιμοφροσύνης τους. Στην πραγματικότητα όμως, στην κοινότητα των Ασιατών της Αμερικής παρατηρούνται τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Η τρέχουσα αύξηση των εκδηλώσεων μίσους κατά της Ασίας επιδεινώθηκε μετά την ξενοφοβική ρητορική του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μόνιμα αναφερόταν στον κορονοϊό ως «ο ιός της Κίνας», αποδίδοντας μομφή στη χώρα για την πανδημία. Η προσεκτική χρήση των λέξεων του Τραμπ ήταν το προϊόν μιας μακράς αμερικανικής ιστορίας εκμετάλλευσης κάποιων ασθενειών για να δικαιολογήσει την αντι-ασιατική ξενοφοβία.
«Υπάρχει ένας σαφής συσχετισμός μεταξύ των εμπρηστικών σχολίων του Προέδρου Τραμπ, της εμμονής του στη χρήση του όρου «κινεζικός ιός» και της ρητορικής μίσους που ακολούθησε και διαδίδεται στα κοινωνικά μέσα, αλλά και του μίσους που στρέφεται εναντίον μας», λέει ο Russell Jeung, συνιδρυτής του «Stop AAPI Hate» και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Ο ρατσισμός εναντίον των ασιατών, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Βρετανία επίσης αλλά και στην Αυστραλία, με περιστατικά ξενοφοβίας που αναφέρθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Human Rights Watch. Ανάλογα περιστατικά είχαμε στην Ιταλία, στη Ρωσία και τη Βραζιλία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να επανορθώσει τη ζημιά που έγινε από τον προκάτοχό του· λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα καταγγέλλοντας τις αντι-ασιατικές διακρίσεις. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της 11ης Μαρτίου σχετικά με την επέτειο της πανδημίας COVID-19, είπε ότι τα εγκλήματα μίσους εναντίον Ασιατών-Αμερικανών είναι «μη αμερικανικά» και ότι «πρέπει να σταματήσουν». Πέντε ημέρες αργότερα, ο ένοπλος στην Ατλάντα άρχισε να πυροβολεί.
Ο Πρόεδρος δεν ήταν μόνος . Μια μέρα πριν από τους μοιραίους πυροβολισμούς, η Dr. Michelle Au, μέλος της Γερουσίας, καταγωγής από την Ασία, μίλησε για τον επικείμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ασιατική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Οι Ασιάτες-Αμερικανοί είναι μέρος της πολυφωνίας της χώρας μας», είπε: «Παραδεχτείτε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προστασία και άτομα που έχουν την εξουσία να μας προστατεύουν από το μίσος». Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αύξησης της βίας ενόψει της Πρωτοχρονιάς, οι ηθοποιοί Daniel Dae Kim και Daniel Wu ανέβασαν στο Twitter το βίντεο ενός 91χρονου άνδρα που προπηλακίζεται στο Όκλαντ της Καλιφόρνια· προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή 25.000 δολάρια σε όποιον μπορούσε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον θύτη, ο οποίος είχε επίσης επιτεθεί σε έναν 60χρονο άνδρα καθώς και σε μια 55χρονη γυναίκα, η οποία έπεσε αναίσθητη μετά την επίθεση.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα εγκλήματα της Ατλάντα διαδέχονται η μια την άλλη. Αλλά σε τοπικό στο επίπεδο, ο αντίκτυπος ήταν άμεσος. «Είμαστε κλειστοί σήμερα επειδή όλοι φοβούνται», λέει η Grace Wang, διευθυντής ενός τοπικού Σπα στην Ατλάντα. «Όλοι οι εργαζόμενοι φοβούνται να έρθουν στη δουλειά, και οι πελάτες μας φοβούνται επίσης, έτσι αποφασίσαμε να κλείσουμε μέχρι να εκτονωθεί η κρίση».
Δεν υπάρχουν γρήγορες και άμεσες λύσεις για τη φυλετική βία. Αυτό που αποκάλεσε ο Μπάιντεν «μη-Αμερικανός» είναι, τελικά, βαθιά ριζωμένο στην αμερικανική ιστορία. Όπως σημείωσε η Au στις δηλώσεις της αυτή την εβδομάδα: «Αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο σε μια πολύ παλιά ιστορία και για να ξεπεράσουμε μια νέα μαύρη σελίδα, πρέπει να παραδεχτούμε το άσχημο παρελθόν που μας έφερε ως εδώ».
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τα αποτελέσματα έρευνας που διαπίστωσε πρόσφατα συνολικά 122 εγκλήματα μίσους κατά Ασιατών-Αμερικανών το 2020 που έχει να κάνει με ποσοστό αύξησης 149% από το 49% το 2019. Όσο κι αν οι Αμερικανοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και ρατσισμού, δεν έχουν παρά να ξεφυλλίσουν την Ιστορία τους για να καταλάβουν ότι είναι βαθιές οι ρίζες του κακού…
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Δεύτερος «George Floyd» - Νεκρός από αστυνομικά πυρά 27χρονος μαύρος
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις