Συνεχίζεται η αγωνία στα Σκόπια: Νέα αναβολή για τις 4μ.μ. στη ψηφοφορία
NewsroomΣύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της πλειοψηφίας και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και την εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συνεδριάζει η Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, ήταν προγραμματισμένη για τη μια ώρα Ελλάδος. Μέχρι τη χθεσινή ημέρα, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.
Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια είναι πως η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές από χθες (επαναπρογραμματίστηκε για σήμερα στις 16:00 ώρα Ελάδος) προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την ψήφο δυο Αλβανών βουλευτών οι οποίοι έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και θέλουν στο νέο Σύνταγμα να αναγράφονται ως πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και όχι ως Μακεδονικής υπηκοότητας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι,προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε και χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το "BESA" και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και στα αγγλικά ως "Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του