Κόσμος|27.03.2021 23:55

Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια αναδύονται μέσα από τους πάγους της Αρκτικής - Βίντεο

Newsroom

Επίδειξη ισχύος στην Αρκτική κάνει η Ρωσία με 3 πυρηνικά υποβρύχια να αναδύονται μέσα από τους πάγους, στη διάρκεια των αεροναυτικών ασκήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το Κρεμλίνο επιδιώκει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην Αρκτική, για την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα.

Η αποστολή στην Αρκτική που παρουσιάζεται δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, ούτε επί σοβιετικής περιόδου, ούτε στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας. Στο μεταξύ, το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία παραμένει εξαιρετικά ψυχρό μετά και τους νέους χαρακτηρισμούς του Τζο Μπάιντεν για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πόλεμος για το εμβόλιο της Ρωσίας - Στην αντεπίθεση η Μόσχα για το Spuntik V

Το Πεκίνο απάντησε το Σάββατο με νέες κυρώσεις κατά Αμερικανών αξιωματούχων. Από την άλλη βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το Κλίμα και καλεί 40 ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη στα τέλη Απριλίου, ανάμεσά τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Η Μόσχα πάντως σήκωσε το γάντι και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν, πως θέλει να επιβάλλει τη δική του δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Εντωμεταξύ, οργή έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, πως η Ρωσία είναι ένας επικίνδυνος γείτονας.

(Copyright: AP Images)

«Είναι μεγάλη ανοησία να λέγεται πως η Ρωσία είναι ένας επικίνδυνος γείτονας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν μπορεί να μην γνωρίζει πως οι χώρες της Ε.Ε. υπέφεραν η μία εξαιτίας της άλλης και σίγουρα όχι εξαιτίας της Ρωσίας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα.

(Copyright: AP Images)
(Copyright: AP Images)

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου για Μπάιντεν - Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω οι ΗΠΑ για τους S-400

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινυποβρύχιαΗΠΑΑρκτική