Λύθηκε το μυστήριο με τα επιβλητικά αγάλματα στο νησί του Πάσχα
NewsroomΤα τεράστια πέτρινα αγάλματα που βρίσκονται στο νησί του Πάσχα για αιώνες αποτελούσαν ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Πλέον οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον λόγο που τα αγάλματα βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο.
Οι επιστήμονες προχώρησαν στην ανάλυση των πλατφόρμων (ahu) όπου στέκονται τα πέτρινα αγάλματα moai, καθώς και τις τοποθεσίες των φυσικών πόρων του νησιού. Αυτό είχε αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ότι αυτά βρίσκονται κοντά σε πηγές γλυκού νερού.
Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την ιδέα ότι οι πτυχές της κατασκευής των πλατφορμών και των αγαλμάτων, όπως το μέγεθος τους, θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αφθονία και την ποιότητα τέτοιων προμηθειών.
«Το σημαντικό είναι ότι καταδεικνύει ότι οι ίδιες οι θέσεις των αγαλμάτων δεν αποτελούν κάποιο περίεργο τελετουργικό. Τα ahu και τα moai, αντιπροσωπεύουν τελετουργία, με την έννοια ότι υπάρχει συμβολικό νόημα σε αυτά, αλλά ενσωματώνονται στη ζωή της κοινότητας», δήλωσε ο καθηγητής Carl Lipo του πανεπιστημίου Binghamton στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.
Στο νησί του Πάσχα ή Rapa Nui, βρίσκονται πάνω από 300 πέτρινες κεφαλές, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χτίστηκε από ξεχωριστή κοινότητα. Οι πρώτες από αυτές εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα και πολλές βρίσκονται γύρω από την ακτή.
Τα μνημεία αντιπροσωπεύουν προγόνους και συνδέονται με τελετουργική δραστηριότητα, που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι για την κοινότητα, ωστόσο μέχρι σήμερα η επιλογή της τοποθεσίας τους παρέμενε μυστήριο. Ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν προτείνει ότι οι τοποθεσίες μπορεί να έχουν επιλεγεί μα βάση τη σύνδεσή τους με βασικούς πόρους, η τελευταία έρευνα αμφισβητεί για πρώτη φορά τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Ο Guardian, ανέφερε ότι η ομάδα επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση των διαφόρων πηγών και ερεύνησαν την κατανομή των 93 αγαλμάτων που κατασκευάστηκαν προτού εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές τον 18ο αιώνα.
Αφού δεν εντόπισαν καμία σύνδεση μεταξύ της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων με αυτή για την κατασκευή μνημείων, εξέτασαν αν οι ahu βρίσκονταν κοντά σε άλλες σημαντικές πηγές: κήπους με διάσπαρτες πέτρες όπου καλλιεργούνταν λαχανικά, τοποθεσίες που συνδέονται με την αλιεία και πηγές γλυκού νερού.
Ακόμη το ενδιαφέρον τους στράφηκε προς τα εκεί, αφότου η ομάδα άρχισε να ψάχνει από πού έπαιρναν πόσιμο νερό, οι κάτοικοι του νησιού. Σημειώνεται ότι το νησί δεν διαθέτει μόνιμες πηγές, ενώ οι κάτοικοι δεν φαίνεται να βασίζονταν στις λίμνες.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής