Κόσμος | 29.10.2018 15:41

Είσαι 18 ετών; Ταξίδεψε δωρεάν στην Ευρώπη!

Newsroom

Η Κομισιόν έδωσε την ευκαιρία σε 15.000 νέους και νέες να το κάνουν πράξη, από τον περασμένο Απρίλη μέχρι και σήμερα. Πλέον έρχεται να «κεράσει» με δεύτερο γύρο τους νεαρούς Ευρωπαίους, δίνοντας σε ακόμη 12.000 18χρονους την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Η διαδικασία για το DiscoverEU

Στον δεύτερο γύρο του ταξιδιωτικού της διαγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους νέους που θέλουν να κερδίσουν ένα δωρεάν εισιτήριο, να υποβάλουν την αίτηση τους μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2018.

Οι απαραίτητες λεπτομέρειες-οδηγίες, παρατίθενται στην ιστοσελίδα, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος είναι να έχει συμπληρώσει 18 έτη ηλικίας και να είναι έτοιμος να ταξιδέψει για διάστημα 30 ημερών, μάξιμουμ. Αφού κατατεθούν όλες οι αιτήσεις, μια επιτροπή αξιολόγησης θα τις εξετάσει και θα επιλέξει τους επιτυχόντες. Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2019, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Οι τυχεροί νέοι θα μπορούν να ταξιδέψουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων. Η μετακίνησή τους θα γίνεται -κατά κανόνα- με τρένο, ωστόσο, επειδή όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, οι νέοι και οι νέες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά της ΕΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα μεταφοράς -όπως λεωφορεία και φεριμπότ ή, κατ' εξαίρεση, το αεροπλάνο.

Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ζήτηση είναι τεράστια κι έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δεσμευτεί ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση, από το 2021 έως το 2027 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο 18χρονοι.

ErasmusDiscoverEU