Κόσμος|30.03.2021 17:42

Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν: Eικόνα αισχροκέρδειας στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Μιλώντας ο αρχηγός της CHP στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην κοινοβουλευτική του ομάδα, επέκρινε την Τρίτη την αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και γενικότερα την οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

«Σε 7 ημέρες, το βάρος στην πλάτη αυτού του έθνους έχει αυξηθεί κατά 77 δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια λίρες. Εκείνοι που διαχειρίζονται το κράτος πρέπει να λογοδοτούν απέναντι στο έθνος για κάθε γρόσι που ξοδεύουν. Το να λογοδοτείς για κάθε γρόσι, σημαίνει ότι σέβεσαι το έθνος. Οι πολιτικοί που διαχειρίζονται το κράτος πρέπει να αποφεύγουν τις σπατάλες.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οικονομική εξαθλίωση - Λάδι με το ποτήρι, πελτέ με την κουταλιά

Τα ψάρια βρωμάνε από το κεφάλι. Η χώρα λιμοκτονεί, χιλιάδες παιδιά πηγαίνουν στο κρεβάτι πεινασμένα. Τι είναι όλη αυτή η χλιδή; Από πού προκύπτει όλη αυτή η χλιδή;»

Σκάνδαλο με κοκαΐνη - Μισθοί κυβερνητικών

Ο αρχηγός του CHP επέκρινε την κυβέρνηση για το μέλος του ΑΚΡ, Κιουρσάτ Αϊβάτογλου, τονίζοντας την πολυτελή ζωή του. Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που βίωσαν οι έμποροι, οι αγρότες και οι πολίτες, σχολίασε ότι «η εικόνα που υπάρχει δεν είναι μια εικόνα που συμβαδίζει με τις αξίες μας. Είναι μια εικόνα αισχροκέρδειας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών».

Αναφέρθηκε επίσης στο μισθό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Κων/λης, οποίος αυξήθηκε στις 24 χιλιάδες λίρες (2.400 ευρώ). «Ο πληθωρισμός είναι 33%. Παίρνουν καθαρό μισθό 24 χιλιάδες λίρες (2.400 ευρώ). Ο ελάχιστος μισθός είναι 2825 λίρες (285 ευρώ). Γιατί δημιουργείται ένα τόσο μεγάλο χάσμα, γιατί τα λεφτά του κόσμου πάνε σε μια χούφτα πιστών του κόμματος; Αυτό θα το ρωτήσουμε από όσους τρέφονται από το παλάτι, θα ανάψουμε φυτίλια στη μύτη του καθενός από αυτούς».

Πανδημία - Μέτρα

«Κύριέ μου, υπάρχει πανδημία, ας κρατήσουμε την κοινωνική απόσταση. Ο πρώτος πολίτης λένε ότι ορίζει τη χορωδία. Γιατί η Τουρκία έγινε κατακόκκινη; Καυχιέσαι που γεμίζεις τις αίθουσες με κόσμο.

Αυτοί κυβερνούν κράτος. Τώρα ξεκίνησε πάλι το κλείσιμο. Και ποιος θα πληρώσει; Οι καταστηματάρχες».

Ανεργία

«Εάν η ανεργία είναι η μητέρα όλων των κακών, εκείνοι που διαχειρίζονται το κράτος πρέπει να βρουν δουλειές για τους ανέργους. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα. Η ÇAYKUR (κρατική εταιρεία τσαγιού) θα προσλάβει εποχικά εργαζόμενους. 23 χιλιάδες άτομα υπέβαλαν αίτηση για 210 θέσεις», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για 10 εκατ. ανέργους συνολικά στη χώρα αυτή τη στιγμή.

«Το λέω ανοιχτά ότι το τουρκικό κράτος το ληστεύουν. Αυτή την πλούσια χώρα την έχουν κατακλέψει. Την έχουν κατακλέψει μια χούφτα άνθρωποι.

Μου κακοφαίνεται. Μου κακοφαίνεται πραγματικά. Ζουν σε παλάτια. Δεν έχετε καθόλου συνείδηση; Εκεί που είναι να ζητήσεις λογαριασμό, δίνεις εσύ λογαριασμό».

Αίγυπτος - Aνατολική Μεσόγειος

«Τι δουλειά είχες εσύ να πολεμήσεις με την Αίγυπτο, αδερφέ; Πρέπει να είσαι δίπλα με την Αίγυπτο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μοντρέ

Σχολιάζοντας την πολεμική για τη συνθήκη του Μοντρέ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ο αρχηγός του CHP είπε:

«Μες στα μεσάνυχτα, υποθήκευσε τη βούληση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με μία απόφαση; Την υποθήκευσε. Τί συνέβη με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; ‘Εγώ την κατήργησα’, είπε. Ο πρόεδρος της βουλής το έμαθε; Πού να τολμήσει; Αφού του οφείλει την καρέκλα του».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος