Κόσμος|31.03.2021 14:57

Ακσενέρ: Μέγα λάθος η επαναφορά του γαμπρού του Ερντογάν στην κυβέρνηση

Μαρία Ζαχαράκη

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική Ερντογάν άσκησε σήμερα η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, προειδοποιώντας τον Τούρκο πρόεδρο να μην επαναφέρει το γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϋράκ στην κυβέρνηση, καθώς θα ήταν «μέγα λάθος» για τη χώρα, ενώ τον κατηγορεί ότι οι αποφάσεις του κατέστησαν τη χώρα φτωχότερη κατά 15% μέσα σε μία νύχτα.

Όπως δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ:

«Δυστυχώς το ερώτημα "ο γαμπρός επιστρέφει;" έχει αρχίσει να ακούγεται σε κάθε ΜΜΕ. Μετά από 2,5 χρόνια αποτυχιών, ξαναγυρνάμε στο ίδιο λάθος. Σήμερα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη "υπουργός-γαμπρός" και "οικονομία" στην ίδια πρόταση, το δολάριο αυξάνεται. Το θεωρώ "βλαβερό" για ένα άτομο που έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά ξανά και ξανά, να ασχοληθεί ξανά με τέτοια ζητήματα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένη, επειδή ο κ. Ερντογάν έθεσε φραγμό στις ανοησίες. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα όπου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απολύεται με μεταμεσονύχτιο διάταγμα. Απορρίψατε τον Αγμπάλ για αύξηση των επιτοκίων, έτσι; Η πρώτη δήλωση του νέου διοικητή ήταν υπέρ της διατήρησης της πολιτικής του υψηλού επιτοκίου. Εάν ο νέος διοικητής δεν μειώσει το επιτόκιο, τότε γιατί απολύσατε τον κ. Αγμπάλ; Εάν ο νέος διοικητής ακολουθήσει την ίδια πολιτική, τότε γιατί μας κάνατε 15% φτωχότερους μέσα σε μία νύχτα;»

Μπαμπατζάν: «Ο Ερντογάν όποτε έχει πρόβλημα στη χώρα, τα βάζει με τους ηγέτες άλλων χωρών»

Αιχμηρός κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρός του και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο Αλί Μπαμπατζάν:

«Όποτε έχουν πρόβλημα στο εσωτερικό, πηγαίνουν και τα βάζουν με τους ηγέτες άλλων χωρών και προσπαθούν να καλύψουν τα εσωτερικά προβλήματα δημιουργώντας μια άλλη ατζέντα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη πολιτική για κανένα θέμα. Τα χρήματα της χώρας έχουν γίνει γραμματόσημα. Δεν μπορείτε να κάνετε εξωτερική πολιτική γράφοντας κι έναν νέο εχθρό στον πίνακα κάθε εβδομάδα.

Έχουμε πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για αυτήν την απομόνωση. Το έχουμε πληρώσει με τη μείωση ξένων επενδύσεων. Ένας από τους λόγους που βλέπουμε τους εργαζόμενους πολίτες μας να γίνονται φτωχότεροι, είναι οι λανθασμένες πολιτικές στην εξωτερική πολιτική. Ο κ. Ερντογάν φώναζε για τον πραξικοπηματία Σίσι στις ομιλίες του ότι ποτέ δεν θα βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με εκείνον. Και τώρα προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους διπλωματίας. Προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη. Πώς να προλάβει ο λαός τέτοιες απότομες στροφές; Ρωτώ την κυβέρνηση: πού ήταν το μυαλό σας όταν σπάγατε τις σχέσεις με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου»;

Διαβάστε επίσης: Τουρκία - Λιβύη: Ελιγμός Ερντογάν για να μείνουν 6.600 μισθοφόροι

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεράλ Ακσενέρ