Γερμανία: Συνιστούν εμβολιασμό με Pfizer ή Moderna εάν έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca
NewsroomΕίναι χωρίς τέλος στη Γερμανία η αβεβαιότητα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Μετά τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko) την Τρίτη να εμβολιάζονται μ' αυτό μόνο οι άνω των 60, οι αρμόδιοι συνιστούν τώρα σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με άλλο παρασκεύασμα. Στη Γερμανία υπάρχουν δύο άλλες επιλογές: το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer και εκείνο της Moderna.
Όπως μεταδίδει η DW, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού: «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο. Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία».
Διαβάστε επίσης: ΕΟΦ για θάνατο 65χρονης μετά το εμβόλιο: Δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον εμβολιασμό
Η Μέρκελ ενήμερη εδώ και μέρες για τις θρομβώσεις
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχαν ενημερωθεί ήδη από τη περασμένη Παρασκευή από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ότι ο εμβολιασμός των κάτω των 60 με AstraZeneca θα πρέπει να σταματήσει. Χρειάστηκαν ωστόσο τέσσερεις ολόκληρες μέρες μέχρι το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη εμβολιάστηκαν με AstraZeneca σχεδόν 315.000 άνθρωποι χωρίς να είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για το παρασκεύασμα, με το οποίο εμβολιάζονται. Μιλώντας στο ZDFheute κυβερνητική εκπρόσωπος αιτιολόγησε την καθυστέρηση από πλευράς καγκελαρίας τονίζοντας ότι «προτού ληφθεί μια απόφαση παγγερμανικής εμβέλειας η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε την άποψη του Συμβουλίου Δεοντολογίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών».
Οι ενστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των κάτω των 60 με AstraZeneca διέρρευσαν ωστόσο σε επιστημονικούς κύκλους λίγο μετά την ενημέρωση της καγκελαρίου. Προφανώς για αυτό το λόγο τόσο οι κλινικές σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο, (μεταξύ των οποίων και η Πανεπιστημιακή Κλινική του Βερολίνου Charité) όσο και οι κλινικές του Μονάχου αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών ατόμων κάτω των 60 νωρίς την Τρίτη, αναγκάζοντας στην ουσία τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και στη συνέχεια την καγκελάριο και τους τοπικούς πρωθυπουργούς να ανακοινώσουν το βράδυ της ίδιας μέρας τη διακοπή των εμβολιασμών.
Μεταδίδουν τον ιό όσοι εμβολιάστηκαν;
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους υγειονομικούς στη Γερμανία. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν ή όχι τον ιό. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών Όιγκεν Μπριτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «είναι ανυπόφορο ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση σε αυτό το καθοριστικό ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ως κορυφαίος θεσμός της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση διότι χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καμία αξία.
πηγή: DW
Διαβάστε επίσης: Kορονοϊός: Το «απαρτχάιντ» του εμβολίου - 30 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση
- Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα exit poll – Ποιες πολιτείες κερδίζει η Χάρις και ποιες ο Τραμπ
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς