Κόσμος|02.04.2021 21:55

Ρωσία: Aσκήσεις – μήνυμα στους Ουκρανούς, απειλητικό το κλίμα στην περιοχή

Newsroom

Απειλητικό το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία ,ειδικά μετά από πολυάριθμες δηλώσεις Ουκρανών πολιτικών για ρεβάνς ανακατάληψης της Κριμαίας και των δύο επαρχιών στα ανατολικά της χώρας. H Μόσχα διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ενώ ανακοινώθηκαν μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις στη νότια Ρωσία και την Κριμαία με συμμετοχή Δυνάμεων πεζικού και του στόλου της μαύρης θάλασσας. «Κοινές ασκήσεις εκείνον και με τη Λευκορωσία για να επιδειχθεί αποφασιστικότητα και ετοιμότητα υπεράσπισης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των χωρών μας», λένε οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το Κρεμλίνο εμμέσως oμολογεί τις κινήσεις στρατευμάτων, λέγοντας ότι εντός των συνόρων του μπορεί να κάνει ότι θέλει και ότι ποτέ δεν έχουν δράσει Ρωσικά στρατεύματα εντός Ουκρανίας. Προσθέτει ταυτόχρονα ότι αν παρουσιαστούν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας, τότε θα πρέπει να λάβει έκτακτα, πρόσθετα μέτρα υπεράσπισης της ασφάλειας της Ρωσίας. «Κατά τον κύριο Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου η κατάσταση στη γραμμή αντιπαράταξης στον ουκρανικό εμφύλιο είναι όντως ανησυχητική και όλα αυτά συμβαίνουν λίγο έξω από τη Μαριούπολη όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς μας», αναφέρει στο ρεπορτάζ ο ανταποκριτής του Open στη Mόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Στη Ρωσία θεωρούν ότι για όλα αυτά υπεύθυνες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες γιατί εμπνέουν και ενθαρρύνουν, όπως λένε, ποικίλους εθνικιστές στην Ουκρανία. Εκτιμούν ότι αυτό γίνεται με τηλεφωνικές συνομιλίες - που υπήρξαν πολλές το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών υπουργών. Πριν από λίγο, τηλεφωνική συνομιλία είχαν και οι Πρόεδροι της Ουκρανίας Ζελένσκι και και των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όπου εκφράστηκε η πλήρης υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον Ουκρανό πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Καπιτώλιο: Συναγερμός για πυροβολισμούς

ΡωσίαΤζο ΜπάιντενΗΠΑΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΚριμαία