Κόσμος|04.04.2021 09:28

Ιορδανία: Θρίλερ με τον αδερφό του βασιλιά - Ανακρίθηκε και είναι σε περιορισμό

Newsroom

Το βράδυ του Σαββάτου οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας ανέκριναν τον ετεροθαλή αδερφό του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα και πρώην διάδοχο του θρόνου Χάμζα μπιν Χουσέιν. Ο στρατός υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας δεν συνελήφθη αλλά «κλήθηκε» να σταματήσει ενέργειες που έχουν ως στόχο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας.

Δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης δήλωσαν αρχικά στο Reuters πως μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας πήγαν στο σπίτι του ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά και πρώην διαδόχου του θρόνου, Χάμζα και τον ανέκριναν. Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι ιορδανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Χάμζα και συνέλαβαν περίπου άλλα 20 άτομα για μια υπόθεση που σχετίζεται με μια «απειλή για τη σταθερότητα της χώρας».

Μεταξύ των συλληφθέντων και ο Μπάσεμ Αουαντάλα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ήταν έμπιστος του βασιλιά και αργότερα έγινε υπουργός Οικονομικών. Συνελήφθησαν επίσης ο Σαρίφ Χασάν Μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν.  Οι συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην Ιορδανία.

Ο Αουαντάλα, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, υπήρξε η κινητήριος δύναμη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Παραιτήθηκε το 2008 από τη θέση του προσωπάρχη της βασιλικής αυλής. Για μεγάλο διάστημα αντιμετώπιζε ισχυρές αντιδράσεις από την παλιά φρουρά και τη βαθιά ριζωμένη γραφειοκρατία της Ιορδανίας.

Στρατός: Ο Χαμζα δεν συνελήφθη - «Κλήθηκε» να σταματήσει επικίνδυνες ενέργειες

«Αυτό που δημοσιεύτηκε περί της σύλληψης της αυτού υψηλότητας του πρίγκιπα Χάμζα δεν αληθεύει, όμως του ειπώθηκε να σταματήσει δραστηριότητες που αξιοποιούνται για να στοχεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ιορδανίας», τόνισε ο επικεφαλής του στρατού, Γιούσεφ Χουνέιτι.

ΗΠΑ: Ο βασιλιάς έχει την απόλυτη στήριξή μας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ. «Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με Ιορδανούς αξιωματούχους. Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ και έχει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Την στήριξή και την αλληλεγγύη τους στον βασιλιά Αμπντάλα εξέφρασαν επίσης η Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC).

Ο πρίγκιπας Χάμζα δηλώνει ότι είναι σε κατ' οίκον περιορισμό

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρώην διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

βασιλιάς ΙορδανίαςΙορδανίασύλληψη