Κόσμος|05.04.2021 16:19

Τζεμ Γκιουρντενίζ: «Η δήλωσή μας δεν αποτελεί πραξικόπημα» - Σαφάρι Ερντογάν για «συνεργούς»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, σε δήλωσή του προτού τεθεί υπό κράτηση, είπε ότι ο σκοπός της κοινής διακήρυξης λανθασμένα ερμηνεύτηκε ως πραξικόπημα. «Οι πρόσφατες συζητήσεις για τη συνθήκη του Μοντρέ και οι εικόνες με αξιωματικούς του Ναυτικού στα μέσα ενημέρωσης, με εξέπληξαν. Ως απόστρατος ναύαρχος θεώρησα ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να υπογράψω κι εγώ ένα τέτοιο κείμενο που έφεραν οι ναύαρχοί μας στην ημερήσια διάταξη. Είναι στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ποιος είναι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας που συνέλαβε ο Ερντογάν

«Εχουμε δικαίωμα να αναλαμβάνουμε δράση»

«Εδώ και χρόνια αναλαμβάνουμε δράση για χάρη των συμφερόντων της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Ετσι, η δήλωση έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Γαλάζιας Πατρίδας. Εχουμε το δικαίωμα να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους δηλώσεις», υποστήριξε ο αποκαλούμενος πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Διασυνδέσεις με εν ενεργεία αξιωματικούς του ναυτικού αναζητά η Αγκυρα

Τυχόν διασυνδέσεις των 104 αποστράτων ναυάρχων με εν ενεργεία αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού διερευνά η εισαγγελία της Αγκυρας και για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι έρευνες στο σπίτια των συλληφθέντων υπόπτων για ψηφιακό υλικό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η γλώσσα και η ορολογία που χρησιμοποιείται στην κοινή δήλωση των 104 είναι παρόμοια με προηγούμενα ανακοινωθέντα του στρατού, τα οποία ερμηνεύτηκαν επίσης ως «απόπειρες πραξικοπήματος».

Νέα διακήρυξη από πρώην βουλευτές για Μοντρέ και διώρυγα Κωνσταντινούπολης

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης από διάφορες ομάδες πολιτικών και στρατιωτικών. Μετά την κοινή δήλωση των 104 πρώην ναυάρχων, έπειτα των 46 Τούρκων αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού χθες το απόγευμα, σήμερα 96 πρώην βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου υπογράφουν και δίνουν στη δημοσιότητα μία νέα κοινή δήλωση με τίτλο:

  • «Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση!
  • Η διώρυγα Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να κατασκευαστεί!
  • Η συνθήκη του Μοντρέ δεν μπορεί να τεθεί υπό διαβούλευση!».

Οι πρώην βουλευτές τονίζουν στη δήλωσή τους ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας.

«Αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση», αναφέρουν. «Θεωρούμε λάθος να επιμένουμε στην κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες άλλων κρατών εναντίον της Τουρκίας και στην έναρξη διαβούλευσης για τη Συνθήκη του Μοντρέ», αναφέρουν οι πρώην βουλευτές, καταδικάζοντας παράλληλα την σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων και απορρίπτοντας τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. «Είναι απαράδεκτο όσοι πρέπει να είναι οι εγγυητές των συνταγματικών δικαιωμάτων να προσπαθούν να φιμώσουν και να εκφοβίσουν την κοινωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στη δήλωσή τους.

«Σε μία πλουραλιστική δημοκρατία προσπάθειες όπως απειλές, κατηγορίες, εκφοβισμοί, απειλές για επιθέσεις και έρευνες κατά ατόμων και ομάδων που εκφράζουν τις απόψεις τους για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και τη Συνθήκη του Μοντρέ, κάνοντας χρήση του πλέον φυσικού δικαιώματος, βάζουν σε υποθήκη τα δικαιώματα του πολίτη. Καταδικάζουμε αυτήν την προσέγγιση και αυτές τις προσπάθειες και υπενθυμίζουμε [στην κυβέρνηση] ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα κράτος δικαίου», τονίζουν.

Δικαστές υπέρ ναυάρχων

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Τούρκων δικαστών του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων δεν παραβιάζει κανένα νόμο, αντίθετα περιλαμβάνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του ατομικά ή συλλογικά μέσω προφορικής ομιλίας, γραφής, σχεδίων ή άλλων μέσων».

Νομικός που μίλησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιό της και μόνο.

«Το κάλεσμα που έγινε και η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τους απόστρατους ναυάρχους δεν είναι κάλεσμα πραξικοπήματος, αντιθέτως, πρόκειται για κάλεσμα δημοκρατίας» είπε.

Αλί Μπαμπατζάν: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος»

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, μίλησε για τη δήλωση που υπεγράφη από 103 συνταξιούχους ναυάρχους στο κανάλι Fox TV, λέγοντας ότι «το πραξικόπημα είναι πλέον εκτός ατζέντας, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, η δημοκρατία έχει εγκαθιδρυθεί στην Τουρκία, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προσέχουμε βέβαια. Η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει εν τέλει αυτό. Μετά θα πει σε όσους πουν ‘δεν θέλω τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης’ ότι ‘ή είσαι μαζί με τους πραξικοπηματίες ναυάρχους ή μαζί μου’ κι έτσι θα δημιουργήσει την τυπική πόλωση».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζεμ ΓκιουρντενίζΓαλάζια Πατρίδα