Κόσμος|09.04.2021 16:09

Κορονοϊός: Ελβετικό ρομπότ - καθαριστής «σκοτώνει» τον ιό και δίνει ελπίδα στις αερομεταφορές

Newsroom

Οι μηχανές της UVeya χρησιμοποιούν υπεριώδες φως για να αφαιρέσουν τυχόν ίχνη κορονοϊού από τα αεροπλάνα. «Είναι μια αρκετά παλιά τεχνολογία, αλλά είναι αρκετά επικίνδυνο», δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας Jodoc Elmiger. «Γι' αυτό δημιουργήσαμε ένα ρομπότ». Το ρομπότ με υπεριώδες φως που σκοτώνει τους ιούς δοκιμάζεται σε ελβετικά αεροπλάνα, μια ιδέα που στοχεύει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιβατών και μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Η UVeya, μια ελβετική σταρτ απ, διεξάγει τις δοκιμές των ρομπότ με την εταιρεία υπηρεσιών αεροδρομίου Dnata που εδρεύει στο Ντουμπάι, μέσα σε αεροσκάφη Embraer της Helvetic Airways, μια εταιρεία τσάρτερ που ανήκει στον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Martin Ebner. Οι κατασκευαστές αεροσκαφών πρέπει να πιστοποιούν τις συσκευές και να μελετούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το υπεριώδες φως τους στην εσωτερική ταπετσαρία, η οποία θα μπορούσε να εξασθενίσει μετά από πολλές απολυμάνσεις, δήλωσε ο συνιδρυτής της UVeya, Jodoc Elmiger.

Διαβάστε επίσης: Το lockdown έφερε ανησυχητική άνοδο σε περιστατικά σύγχρονης δουλείας

Ωστόσο, είναι αισιόδοξος ότι ο καθαριστής ρομπότ θα μπορούσε να καθησυχάσει τους ανθρώπους που φοβούνται να  πετάξουν, ακόμα και όταν κυκλοφορεί η COVID-19. «Αυτή είναι μια αποδεδειγμένη τεχνολογία, χρησιμοποιείται για πάνω από 50 χρόνια σε νοσοκομεία και εργαστήρια, είναι πολύ αποτελεσματική», δήλωσε ο Elmiger την Τετάρτη. «Δεν αφήνει ίχνη ή κατάλοιπα».

Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα του Elmiger έχει κατασκευάσει έως τώρα τρία πρωτότυπα, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν δοκιμαστικά σε ένα αεροσκάφος της Helvetic στο Αεροδρόμιο της Ζυρίχης, όπου η κίνηση μειώθηκε κατά 75% το 2020 λόγω πανδημίας.

Τα φώτα του ρομπότ, τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο σε σχήμα σταυρού, καλύπτουν τα πάντα με ένα απαλό μπλε φως καθώς αυτό κινείται αργά στο διάδρομο του αεροσκάφους. Ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει ένα αεροσκάφος με έναν κεντρικό διάδρομο σε 13 λεπτά, αν και σε μεγαλύτερα αεροπλάνα η απολύμανση διαρκεί περισσότερο.

Τα στελέχη της Dnata ελπίζουν ότι οι κατασκευαστές αεροπλάνων θα υπογράψουν για να αποκτήσουν τα ρομπότ - ο Elmiger εκτιμά ότι η τιμή πώλησης θα είναι περίπου 15.000 ελβετικά φράγκα (15.930 $) - καθώς οι κυβερνήσεις απαιτούν νέα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι ταξιδιώτες δεν θα κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από κορονοϊό.

«Αναζητούσαμε μια βιώσιμη, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον λύση, για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα αιτήματα», δήλωσε ο Λούκας Γκύγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Dnata στην Ελβετία. «Εάν οι επιβάτες μας, εάν το πλήρωμα μας γνωρίζει ότι τα αεροσκάφη μας είναι ασφαλή - ότι δεν υπάρχουν ιοί ή βακτήρια - θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πετάξουν ξανά», δήλωσε εκπρόσωπος της Helvetic.

Διαβάστε επίσης: Netflix, facebook και βιντεοκλήσεις - Ερευνα: Τι άλλαξε στη ζωή μας ο κορονοϊός

ΕλβετίαΚορονοϊόςαεροπλάνααερομεταφορέςρομπότταξιδιώτες