Αλβανία: «Εµφύλιος» στον δρόµο προς την ΕΕ
Γιώργος ΣκαφιδάςΠερίοδο… αλληλοσπαραγµού εµφανίζεται να διανύει η κεντρική πολιτική σκηνή της ΝΑΤΟϊκής Αλβανίας, µε δύο πάλαι ποτέ «συντρόφους», τον πρωθυπουργό Εντι Ράµα από τη µία πλευρά και τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα από την άλλη, να ανταλλάσσουν… τρικλοποδιές στον δρόµο προς την επιδιωκόµενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της χώρας µε την ΕΕ.
Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας, ωστόσο, ο αλληλοσπαραγµός ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω και από την εξωτερική πολιτική, επηρεάζοντας τις εξελίξεις όχι µόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, εµφανίζεται αποφασισµένος να κάνει αντιπολίτευση στον Εντι Ράµα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία. Κάποιοι µάλιστα υποστηρίζουν ότι εκείνος είναι επί της ουσίας και «η µόνη αντιπολίτευση» σήµερα, σε µια χώρα η οποία έχει άλλωστε συνηθίσει να πορεύεται µε όρους µηδενικής πολιτικής συναίνεσης. Σηµειώνεται ότι η σύζυγος του Μέτα, Μόνικα Κριεµάντι, τυχαίνει να είναι και ηγέτις του αντιπολιτευόµενου Σοσιαλιστικού Κινήµατος για την Ενσωµάτωση (LSI), το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος ο Μέτα το 2004, όταν αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόµµα (PS) του Εντι Ράµα.
Στις αρχές του 21ου αιώνα Μέτα και Ράµα βρίσκονταν στο ίδιο κοµµατικό στρατόπεδο, ο πρώτος τότε ως πρωθυπουργός και ο δεύτερος ως υπουργός Πολιτισµού και εν συνεχεία δήµαρχος της πόλης των Τιράνων. Σχεδόν δύο δεκαετίες µετά, οι δυο τους βρίσκονται να συγκρούονται ακόµη και σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία όµως επιµένουν να προσεγγίζουν µε όρους στενού κοµµατικού συµφέροντος, ενίοτε και µε έξωθεν παρότρυνση.
Μόλις στα τέλη του περασµένου ∆εκεµβρίου ο Εντι Ράµα, πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόµµατος (PS), προχώρησε σε έναν σαρωτικό ανασχηµατισµό, αντικαθιστώντας επτά από τους συνολικά 14 υπουργούς του, µεταξύ αυτών και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτµίρ Μπουσάτι, στη θέση του οποίου θέλησε να διορίσει έναν... 28χρονο Κοσοβάρο ονόµατι Γκεντ Τσάκαϊ.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έρχεται ωστόσο τώρα να µπλοκάρει την υπουργοποίηση του 28χρονου Κοσοβάρου, τον οποίο κατηγορεί «ότι όχι µόνο στερείται αποδεδειγµένης εµπειρίας στον τοµέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και ότι οι δηµόσιες τοποθετήσεις του αναφορικά µε ουσιώδη θέµατα της περιφερειακής πολιτικής είναι απαράδεκτες».
Ο Αλβανός πρόεδρος έδωσε µάλιστα στη δηµοσιότητα και µακροσκελή επιστολή, απευθυνόµενη στον πρωθυπουργό Ράµα, στην οποία αναλύει τις ενστάσεις του, υποστηρίζοντας ότι «το αξίωµα του ΥΠΕΞ είναι από τα σηµαντικότερα στο κυβερνητικό σχήµα».
Σηµειώνει, επίσης, ότι «οι επόµενες ηµέρες, εβδοµάδες και µήνες κρίνονται ως αποφασιστικής σηµασίας, διότι η Αλβανία βρίσκεται ενώπιον της απόφασης ζωτικής σηµασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019» αλλά και επειδή η χώρα αναµένεται να αναλάβει «σε λιγότερο από έναν χρόνο» την προεδρία του ΟΑΣΕ.
∆ιπλή υπηκοότητα
Ο Μέτα επιτίθεται στον Αλβανοκοσοβάρο Γκεντ Τσάκαϊ, επειδή ο τελευταίος, που έχει διπλή υπηκοότητα, εµφανίστηκε µε δηλώσεις του να διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική ανταλλαγής εδαφών ή «διόρθωσης» των συνόρων ανάµεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ιλίρ Μέτα βρίσκεται πιο κοντά στη γερµανική πλευρά, που απορρίπτει εµφατικά τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ αντιθέτως ο Ράµα βρίσκεται πιο κοντά στους Αµερικανούς που θέλουν να κρατούν όλες τις επιλογές ανοιχτές.
Όσο για την απάντηση του πρωθυπουργού Εντι Ράµα στις αιτιάσεις του προέδρου της Αλβανίας, εκείνη θα ερχόταν υπό µορφή καυστικών ειρωνειών και σκληρών χαρακτηρισµών, φανερώνοντας πόσο συγκρουσιακή είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής µιας χώρας που θα ήθελε να θεωρείται ευρωπαϊκή. «Η άρνηση του προέδρου για τον διορισµό του νέου ΥΠΕΞ είναι όχι µόνο αντισυνταγµατική αλλά και επαίσχυντη.
Τα επιχειρήµατα που έδωσε ο κ. πρόεδρος είναι φρικαλέα και ντροπιαστικά για τον θεσµό. Συγνώµη από το Κόσοβο για αυτό το αίσχος» σηµείωσε ο Ράµα, ειρωνευόµενος µάλιστα τον Μέτα που «ποδοπατά έναν νεαρό, τουλάχιστον 1.000 φορές περισσότερο µορφωµένο από αυτόν»
- Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
- Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
- Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
- Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»