Κόσμος | 12.01.2019 18:10

10 θαύματα αρχιτεκτονικής που θα «απογειώσουν» τον κόσμο το 2019 (pics+vids)

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Το 2018 ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον χρόνος για τον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Η Κίνα έχτισε περισσότερους ουρανοξύστες από ότι κατασκεύασαν όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί (!), ένας Ινδός αρχιτέκτονας κέρδισε για πρώτη φορά το Βραβείο Pritzker και ένα οικιστικό σύμπλεγμα για ηλικιωμένους στη Σιγκαπούρη πήρε τον τίτλο του World Building of the Year

Το 2019 αναμένεται να είναι το ίδιο, ή μάλλον ακόμα πιο εντυπωσιακό, με τα δικά του αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, με πρωτοποριακά σχέδια, νεαρούς αστέρες αρχιτέκτονες και μηχανολογικές κατασκευές πέραν πάσης φαντασίας.

Στο Πεκίνο θα εγκαινιαστεί το νέο αεροδρόμιο της Ζάχα Χαντίντ και στο Γιοχάνεσμπουργκ θα κάνει το ντεμπούτο του ο πιο ψηλός Πύργος της Αφρικής.

Από τη Νέα Υόρκη στο Πεκίνο αυτά είναι τα 10 πολυαναμενόμενα θαύματα αρχιτεκτονικής, που θα εντυπωσιάσουν τον πλανήτη μέσα στο 2019. 

30 Hudson Yards, Νέα Υόρκη - ΗΠΑ

Θα είναι το δεύτερο σε ύψος κτίριο, που θα φιλοξενεί γραφεία και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη. Διαφημίζει τον εαυτό του ως το πιο ψηλό... «μπαλκόνι» της πόλης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κοιτάξουν ψηλότερα και από το Empire State Building. Σχεδιασμένο από τη φίρμα Kohn Pedersen Fox, αυτό το γυάλινο μεγαθήριο θα είναι η νέα κατοικία της Warner Media, του HBO, του CNN, της Turner Broadcasting και της Warner Bros.

Under, Lidnesnes, Snohett - Νορβηγία

Βυθίζεται 16 πόδια κάτω από την επιφάνεια της Βόρειας Θάλασσας και φιλοδοξεί να γίνει το πιο «βαθύ» εστιατόριο της Ευρώπης – και γιατί όχι και του κόσμου. Σχεδιασμένο από τη νορβηγική σχεδιαστική φίρμα Snøhetta, η υποθαλάσσια κατασκευή θα μπορεί να εξυπηρετήσει 100 επισκέπτες σε τρεις ορόφους, με πανοραμική θέα που θα κόβει την ανάσα. Οι αρχιτέκτονες έχουν χρησιμοποιήσει υπερενισχυμένα ακρυλικά τζάμια για να συγκρατήσουν την πίεση του νερού και τις άγριες συνθήκες των υποθαλάσσιων ρευμάτων της Νορβηγικής θάλασσας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη.

The Leonardo, Γιοχάνεσμπουργκ- Νότια Αφρική

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του παράξενου πύργου, το κτίριο «Λεονάρντο» των  227.076 μέτρων θα γίνει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής. Βέβαια, μόλις ολοκληρωθεί στην Κένυα ο «Pinnacle Tower» το 2020, θα πάρει τη σκυτάλη και την πρωτιά. Σχεδιασμένος από το Co-Arc International Architects, ο γολιάθ «Λεονάρντο» θα έχει και μια πλατφόρμα όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μοναδική θέα σε όλο το Γιοχάνεσμπουργκ.

Beijing Daxing International Airport, Πεκίνο – Κίνα

Οι αριθμοί στο βίντεο ζαλίζουν! Το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου είναι ένας άλλος πλανήτης. Μοιάζει σαν διαστημόπλοιο που έχει προσγειωθεί από άλλον πλανήτη. Θα ανοίξει τον Οκτώβριο και θα καλύπτει 7.5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 72 εκατομμυρίων επισκεπτών μέχρι το 2025. Έξι πλατφόρμες με έμπνευση από την παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική, η οποία συχνά συνθέτει χώρους που ενώνονται γύρω από μια κεντρική εσωτερική αυλή. Η απίστευτη οροφή θα επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό να πλημμυρίζει τον χώρο. 

Bauhaus Museum Weimar, Βαϊμάρη - Γερμανία

Το νέο Bauhaus μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στη Βαϊμάρη στη Γερμανία τον Απρίλιο και είναι σχεδιασμένο από τον βερολινέζο αρχιτέκτονα Heike Hanada σε συνεργασία με τον Benedict Tonon. 

Wuxi Taihu Show Theatre, πόλη Wuxi - Κίνα

Το εκπληκτικό θέατρο των αρχιτεκτόνων Steven Chilton στην κινεζική πόλη Wuxi έχει εμπνευστεί από το μεγαλύτερο δάσος από μπαμπού της χώρας. Η μορφή του αναπαριστά τους κορμούς και τα φύλα των μπαμπού και το εφέ έχει γίνει πραγματικότητα με πολυάριθμες κολώνες τυλιγμένες περιμετρικά στο κτίριο. Ήταν ένα από τα έργα που συμμετείχαν στη λίστα του World Architecture Festival's Future Project Award. Το κτίριο θα περιλαμβάνει και ένα σόου με τρεχούμενο νερό από τον Βέλγο θεατρικό σκηνοθέτη Franco Dragone, γνωστό για τις δουλειές του με το Cirque du Soleil και την Σελίν Ντιόν. Εγκαίνια στο τέλος του χρόνου.

Norra Tornen, Στοκχόλμη - Σουηδία 

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Reinier de Graaf της περίφημης αρχιτεκτονικής φίρμας OMA, το Norra Tornen είναι το απαύγασμα του... τσιμέντου. Χρειάστηκε μεγάλη αρχιτεκτονική και κατασκευαστική μαεστρία για να ενωθούν αυτοί οι δύο σουρεαλιστικοί πύργοι στη Σουηδική πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν αυτό το τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

National Museum of Qatar, Ντόχα - Κάταρ

Το 430 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων μουσείο στην πρωτεύουσα της Ντόχα, θα στεγάσει πραγματικούς θησαυρούς. Ένας από εκείνους είναι το περίφημο χαλί Pearl Carpet of Baroda, το οποίο στην ύφανσή του έχει μαργαριτάρια του Κόλπου και κοστίζει 3,8 εκατομμύρια λίρες. Ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel, που είναι και ο μάστερ πίσω από το Pritzker Prize του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι αποκαλύπτει ότι: «το νέο μουσείο συμβολίζει τα μυστήρια της ερήμου, και εμπνέεται από τα επικαλυπτόμενα πέταλα του ρόδου της ερήμου». Αναμένεται να ανοίξει για το κοινό στο τέλος Απριλίου.

Humboldt Forum, Βερολίνο - Γερμανία

Η πολυαναμενόμενη ανακατασκευή του Παλατιού του Βερολίνου, που καταστράφηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε, φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Το Μουσείο Humboldt Forum, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Είναι πάνω από 15 χρόνια που η γερμανική βουλή έχει δώσει το πράσινο φως για το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ και πάνω από 10 χρόνια που ο αρχιτέκτονας Franco Stella κέρδισε τον διαγωνισμό για να κάνει την ανακατασκευή. Στο βίντεο της DW περιγράφεται όλη αυτή η διαδρομή.

Leeza SOHO, Πεκίνο - Κίνα

Ο περιστρεφόμενος γυάλινος πύργος του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ιρακινο-Βρετανής Ζάχα Χαντίντ θα έχει ένα 623 ποδιών atrium, που θα είναι το υψηλότερο του κόσμου, όταν τελειώσει. Ο κεντρικός χώρος κορυφώνεται μέσα από το εσωτερικό του κτιρίου επιτρέποντας το φυσικό φως να φωτίζει κάθε γωνιά. Για να «γιορτάσει» την αγάπη των κατοίκων του Πεκίνου για τα ποδήλατα, το κτίριο διαθέτει έναν χώρο για πάρκινγκ 2.680 ποδηλάτων με αποδυτήρια.

αρχιτεκτονική