Ερντογάν: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Μαρία ΖαχαράκηΣε νέες δηλώσεις με αποδέκτη την Ευρώπη προέβη σήμερα, Τρίτη, 13 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο άρμα της Ευρώπης.
«Την περασμένη εβδομάδα, φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας. Συζητήσαμε για τις σχέσεις μας, η οποία καλύπτει πλέον ένα ευρύ φάσμα, από την Τελωνειακή Ένωση και το μεταναστευτικό, μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Τουρκία ήταν πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ. Από την αρχή, κάναμε βήματα για να ανταποκριθούμε στις προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ» είπε χωρίς να κάνει αναφορά στο sofagate που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη και συνέχισε:
Διαβάστε επίσης: Μετατίθεται η συνάντηση Δένδια με τον Τσαβούσογλου - Τι θα προηγηθεί
«Όσον αφορά στα δημοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ μπροστά από άλλες χώρες που έγιναν μέλη πιο πριν από εμάς, παρόλο που εφαρμόστηκαν μετά από εμάς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, εκπληρώσαμε το ρόλο μας και προφυλάξαμε την Ευρώπη ώστε να μην υποφέρει από την παράνομη μεταναστευτική ροή. Είμαστε ακόμη προσηλωμένοι στο στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Το μόνο αίτημά μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εφαρμόζει τις ίδιες διαδικασίες και πρακτικές με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν, γιατί διαπιστώνονται διπλά στάνταρντ απέναντι στην Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά στα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είπε:
«Πιστεύω ότι τα κανάλια διαλόγου που διατηρούμε ανοιχτά με τη Ρωσία -ανεξάρτητα από τις περιστάσεις- έχουν συμβάλει στην πρόληψη των κρίσεων στην περιοχή μας πριν φτάσουν σε επικίνδυνες διαστάσεις»
Υπενθύμισε ότι φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι: «Με τον κ. Ζελένσκι και την αντιπροσωπεία του, συζητήσαμε για πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για την κλιμακούμενη κρίση στο Ντονμπάς με τη Ρωσία. Σε αυτήν τη συνάντηση μοιραστήκαμε την κοινή μας ευαισθησία για την Κριμαία και συμφωνήσαμε να υπογράψουμε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.
"Θέλουμε επίσης τους Τάταρους τους αδελφούς μας που σκοπεύουν να εκτελέσουν σε έργα στέγασης στο Κίεβο και να υποστηρίξουν τις πτυχές της νέας πρεσβείας στη χώρα μας με την κατασκευή τζαμιών. Πιστεύουμε ότι το κάθε βήμα που θα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, θα είναι σημαντικό όχι μόνο για αυτές τις δύο χώρες, αλλά και για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής».
Τέλος για τη Λιβύη υποστήριξε: «Η Λιβύη δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα για εμάς. Νοιαζόμαστε για την επιβίωση της Λιβύης. Ποτέ δεν διστάσαμε να σταθούμε στο πλευρό της ενάντια στις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας. Με την υποστήριξη που παρείχαμε, διασφαλίσαμε στη Λιβύη να ανακτήσει την ειρήνη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ένα νέο και πολιτικό σύνταγμα. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με κάθε τρόπο στους αδελφούς μας, ώστε η Λιβύη να θεραπεύσει τις πληγές της, να ανοικοδομηθεί, να αναπτυχθεί και να κοιτάξει στο μέλλον της με αυτοπεποίθηση».
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Το μνημόνιο ανάμεσα σε Τουρκία - Λιβύη εξασφάλισε το μέλλον
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
- «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
- Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
- Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του