Κόσμος|16.04.2021 18:56

Ουκρανία: Μέρκελ, Μακρόν και Ζελένσκι ζητούν απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Newsroom

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την ώρα που η ένταση με τη Ρωσία οξύνεται μετά και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Μέρκελ, ο Μάκρον και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική καγκελαρία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε σε σύνοδο κορυφής την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μακρόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

T
T

Η Μέρκελ και ο Μακρόν επανέλαβαν ότι στηρίζουν «την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αλλά και ότι θεωρούν αναγκαία την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ «και από τις δύο πλευρές». Διαβεβαίωσαν επίσης ότι «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή της τετραμερούς, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος πριν από την τηλεδιάσκεψη συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για τετραμερείς συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είπε, πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι μια ξεχωριστή σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του, του Τζο Μπάιντεν, θα βοηθούσε να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναβιώσει και πάλι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, από την επόμενη εβδομάδα. «Αναμένουμε μια αναβίωση (της κατάπαυσης του πυρός) μετά τη συνεδρίαση των συμβούλων» των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν ενταθεί από τις αρχές του έτους.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι απειλείται από τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και ζητεί επίμονα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χθες Πέμπτη το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: «Βράζει» η Μόσχα για τις «κολλεγιές» Τουρκίας – Ουκρανίας

«Έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας καλέσετε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας «τη βίαιη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της χώρας του. Η Μόσχα έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα αναζητά μια αφορμή για να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση, ωστόσο το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλεί κανέναν» και αναφέρει από την πλευρά του ότι πραγματοποιεί «στρατιωτικά γυμνάσια» σε απάντηση στις «απειλητικές» ενέργειες του ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές «προκλήσεις».

Η Μόσχα επιβάλλει περιορισμούς στην ναυσιπλοΐα σε τρεις ζώνες γύρω από την Κριμαία

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η ουκρανορωσική ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο να κατηγορεί την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία και την Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, στην Κριμαία και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. «Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί» ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Ria Novosti.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το «τρίγωνο» ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι. Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν στην ζώνη αυτή, όπως στο επεισόδιο του 2018, όταν η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία. Τότε, το Κίεβο και οι Δυτικοί είχαν κατηγορήσει την Ρωσία ότι θέτει σκοπίμως εμπόδια στην ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων μέσω του Πορθμού του Κερτς, τον έλεγχο του οποίου διεκδικεί η Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει γέφυρα επάνω από τον Πορθμό για να συνδέσει το έδαφός της με την προσαρτημένη χερσόνησο. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις απαγορεύσεις στην ναυσιπλοΐα που αποφάσισε η Ρωσία, καταγγέλλοντας από χθες πριν ακόμη γίνουν γνωστές, «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας». Το Κίεβο τόνισε επίσης ότι βάσει της Σύμβασης του Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «η Ρωσία δεν πρέπει να παρεμποδίζει ή να παρενοχλεί τις μεταφορές μέσω του Πορθμού με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα».

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο Κρεμλίνου στην Ουκρανία

ΚριμαίαΡωσίαΆνγκελα ΜέρκελΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινΕμανουέλ ΜακρόνΟυκρανία