Κούβα χωρίς Κάστρο: Το σχέδιο δολοφονίας του Ραούλ και η αλλαγή σκυτάλης στο Κομμουνιστικό Κόμμα
NewsroomΑποκαλύψεις για την εμπλοκή της CIA σε σχέδιο δολοφονίας του Ραούλ Κάστρο, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Η παλαιότερη γνωστή απόπειρα της CIA να δολοφονήσει τον έναν από τους ηγέτες της επανάστασης στην Κούβα ανάγεται στο 1960, όταν πράκτοράς της προσέφερε 10.000 δολάρια σε πιλότο αεροσκάφους της Cubana που θα μετέφερε τον Ραούλ Κάστρο από την Πράγα στην Αβάνα, προκειμένου να «κανονίσει ένα δυστύχημα», αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο National Security Archive.
Ο πιλότος, ο Χοσέ Ραούλ Μαρτίνες Νούνιες, που είχε στρατολογηθεί από τη CIA, ζήτησε σε αντάλλαγμα, αν σκοτωνόταν και ο ίδιος στην επιχείρηση, οι ΗΠΑ να φροντίσουν οι δύο γιοι του να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Το αίτημα έγινε δεκτό, επισημαίνει το ινστιτούτο έρευνας National Security Archive, με έδρα την Ουάσινγκτον, που έφερε στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα.
Ενώ ο πιλότος βρισκόταν ήδη εν πτήσει για την πρωτεύουσα της τότε Τσεχοσλοβακίας, το γραφείο της CIA στην Αβάνα έλαβε διαταγή να ακυρώσει την επιχείρηση, χωρίς όμως να μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί του. Όταν επέστρεψε, ο πιλότος ανέφερε πως «δεν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να κανονίσει ένα δυστύχημα όπως είχε συζητηθεί».
Τα έγγραφα αυτά αποκαλύφθηκαν τη στιγμή που ο Ραούλ Κάστρο, ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, ετοιμαζόταν πια, στα 89 του χρόνια, να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική στην Κούβα, αποχωρώντας από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο 4ήμερο Συνέδριό του, που άρχισε χθες. Μετά τον θάνατο του Φιντέλ το 2016, η αποχώρηση του Ραούλ κλείνει μια ιστορική σελίδα για την Κούβα και τους κατοίκους της: οι περισσότεροι Κουβανοί δεν έχουν γνωρίσει άλλους ηγέτες εκτός από τους δύο Κάστρο.
«Τα έγγραφα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα σκοτεινό, απαίσιο κεφάλαιο των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον της κουβανικής επανάστασης», σημείωσε ο Πίτερ Κόρνμπλου, αναλυτής του National Security Archive, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τη στιγμή που η εποχή των Κάστρο φθάνει επίσημα στο τέλος της, οι αμερικανοί πολιτικοί έχουν την ευκαιρία να αφήσουν αυτό το παρελθόν πίσω και να συμμετέχουν στο μέλλον της Κούβας μετά τους Κάστρο», πρόσθεσε.
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της επανάστασης στην Κούβα, που πήρε την εξουσία το 1959, αψήφησε 11 Αμερικανούς προέδρους· επέζησε παρά τις εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας του (638, κατά το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες), μία εκ των οποίων από τη μαφία στο πλαίσιο της αποτυχημένης απόβασης Κουβανών εξόριστων που υποστηρίζονταν από την CIA στον Κόλπο των Χοίρων (στο νότιο τμήμα της νήσου) τον Απρίλιο του 1961.
Τέλος εποχής για την Κούβα οι Κάστρο
Έξι δεκαετίες από την κουβανική επανάσταση και πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και έξι δεκαετίες από την κουβανική επανάσταση, ο 89χρονος αδελφός του Ραούλ αποχωρεί από το τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος, παραδίδοντας τα ηνία στον νυν πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ.
Ο Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ στην προεδρία το 2019, είναι σήμερα 60 ετών – ανήκει στη νέα γενιά του κόμματος, δεν είχε γεννηθεί όταν ξέσπασε η κουβανική επανάσταση. Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν λίγο αργότερα από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών».
«Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», διαβεβαίωσε.
Ο Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.
«Το κόμμα συνιστά την εγγύηση της εθνικής ενότητας και τη σύνθεση των ιδανικών της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των γενιών των πατριωτών που προηγήθηκαν της δικής μας και εκείνων που μας υπερασπίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα και της νίκης», είπε ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, 90 ετών, ο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος, που αποχωρεί επίσης. Όπως είπε, φεύγει «πεπεισμένος ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην κληρονομιά των μαρτύρων μας και στο παράδειγμα του Φιντέλ και του Ραούλ».
Μετά τον θάνατο του Φιντέλ, το 2016, με την αποχώρηση του Ραούλ γυρίζει μια ιστορική σελίδα για το νησί και τους κατοίκους του, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει γνωρίσει άλλη ηγεσία.
«Ο Ραούλ δεν θα είναι πια επικεφαλής του κόμματος όμως, αν υπάρξει πρόβλημα, ο Ραούλ θα είναι εκεί, δεν είναι νεκρός», είπε ο 84χρονος Ραμόν Μπλάντε, αγωνιστής κομμουνιστής που φορούσε μια μάσκα προστασίας από τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αφού απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ, ο Ραούλ παρουσίασε στους συνέδρους την κεντρική έκθεση του συνεδρίου, στην οποία κατήγγειλε τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξήγαν οι ΗΠΑ, ιδίως κατά την τετραετή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που συνεχίζεται από το 1962. Ζήτησε ταυτόχρονα να υπάρξει διάλογος «με σεβασμό» μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, όμως «χωρίς να αποκηρύξουμε τον σοσιαλισμό».
«Επιβεβαιώνω, σε αυτό το συνέδριο του κόμματος, τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε διάλογο, μια νέα μορφή σχέσεων με τις ΗΠΑ, χωρίς να υποκρινόμαστε ότι, για να το πετύχουμε αυτό, η Κούβα θα αποκηρύξει τις αρχές της επανάστασης και του σοσιαλισμού», τόνισε.
- Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
- Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν