Κόσμος|17.04.2021 16:01

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το ελληνικό στοιχείο στην κηδεία του με 30 προσκεκλημένους

Newsroom

Η Βασιλική Οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας ετοιμάζεται να πει το τελευταίο αντίο στον Δούκα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φίλιππο, απόψε το απόγευμα (στις 17:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά η κηδεία)  και τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Λονδίνο. Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ απεβίωσε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών.  Ηδη, γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας το πρώτο τάγμα των Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου, το οποίο ήταν καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του κάστρου.

Η κηδεία αρχίζει στις 17:00 στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με ενός λεπτού σιγή που θα τηρηθεί σε όλη τη Βρετανία, ενώ η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από όλα τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. Σημειώνεται πως η τελετή έχει σχεδιαστεί στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιο του πρίγκιπα Φίλιππου. Την έναρξη, όπως και τη λήξη της τελετής θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Διαβάστε επίσηςΚηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Αυτοί θα είναι οι 30 καλεσμένοι - Χωριστά θα περπατούν Χάρι, Ουίλιαμ

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχεται ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες θα παίζουν το «Carry On».

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας , μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα. Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα πει στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος. Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

30 παρευρισκόμενοι χωρίς στρατιωτικές στολές, λόγω Χάρι

Σημειώνεται πως εξαιτίας της πανδημία του κορονοϊού, οι προσκεκλημένοι στην τελετή θα είναι μόνο 30 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων και των εγγονών του δούκα του Εδιμβούργου. Τη σορό του θα μεταφέρουν τα τέσσερα παιδιά του, δηλαδή οι πρίγκιπες Κάρολος, Αντριου, Εντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, μαζί με τα εγγόνια του Ουίλιαμ και Χάρι.

Με απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας  θα φορούν επίσημη πρωινή ενδυμασία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η βασίλισσα ήθελε να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον εγγονό της Χάρι, καθώς του έχουν αφαιρεθεί όλοι οι επίσημοι στρατιωτικοί τίτλοι και επομένως δεν θα μπορούσε να φορέσει στρατιωτική στολή, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι δεν θα περπατούν δίπλα δίπλα στην πομπή, καθώς, έπειτα από απόφαση της βασίλισσας ανάμεσά του θα βρίσκεται ο ξάδερφός τους πρίγκιπας Πήτερ Φίλιπς. 

Διαβάστε επίσης: Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Ο πόλεμος των πριγκίπων και της στολής πάνω από το φέρετρο

πρίγκιπας ΦίλιπποςΒασίλισσα ΕλισάβετΒρετανίακηδεία