Κόσμος|19.04.2021 17:30

Τουρκία: Η υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν, κατηγορείται για διαφθορά

Μαρία Ζαχαράκη

Η υπουργός Εμπορίου στην Τουρκία, Ρουχσάρ Πεκτζάν, βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών περί διαφθοράς από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Oda TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κάλεσε την Πεκτζάν να δώσε εξηγήσεις εάν το υπουργείο αγόρασε 9 εκατομμύρια λίρες (1,1 εκατομμύρια δολάρια) απολυμαντικού από εταιρεία που είναι η ίδια ιδιοκτήτρια.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για παράνομη διακίνηση Τούρκων στη Γερμανία από δήμους ΑΚΡ

Η Πεκτζάν έγινε υπουργός τον Ιούλιο του 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές. Είναι πρώην σύμβουλος επενδύσεων και επιχειρηματίας. Το 2005 ίδρυσε την Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd., την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών, μαζί με τη θυγατρική Nanoksia Biotechnology, που ανήκουν στην Πεκτζάν και τον σύζυγό της, Χασάν Πεκτζάν.

H Ρουχσάρ Πεκτζάν κατέχει το 40% της Karon, σύμφωνα με το Oda TV, επικαλούμενη επίσημα αρχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία από τις πρώτες στη λίστα των χωρών με υψηλή διαφθορά, σύμφωνα με τη GRECO 2020. Η έκθεση της οργάνωσης που μετρά το ποσοστό συμμόρφωσης των κρατών στις συστάσεις για την καταπολέμηση για τη διαφθοράς (GRECO) για το 2020 δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Η έκθεση 2020 διαπίστωσε ότι το 57,1% των μελών του τουρκικού κοινοβουλίου δεν έχει εφαρμόσει τις συστάσεις της ομάδας για τη μείωση της διαφθοράς. Το ίδιο το 83% των Τούρκων δικαστών και το 75% των εισαγγελέων. Η διαφθορά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία. Σύμφωνα με τη Transparency International, οι απάτες κοστίζουν στη χώρα 40 δις. δολάρια ετησίως.

Η διαφθορά εκτείνεται και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας. Οι δημόσιες συμβάσεις και τα κατασκευαστικά έργα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη διαφθορά, καθώς συχνά απαιτούνται δωροδοκίες (μίζες).

Η Νορβηγία ήταν η μόνη χώρα που ακολούθησε πλήρως τις συστάσεις GRECO, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η Τουρκία κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών που δεν ακολουθούν τις συστάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για 4ο γύρο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τουρκίαδιαφθορά