Κόσμος|20.04.2021 12:49

Βενεζουέλα: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα μοιράσει γεύματα στα σχολεία

Newsroom

Η Βενεζουέλα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ υπέγραψαν τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, συμφωνία που προβλέπει προϋπολογισμό 190 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και την καθημερινή διανομή, μακροπρόθεσμα, γευμάτων σε 1,5 εκατομμύριο παιδιά στα σχολεία της χώρας αυτής που αντιμετωπίζει οικονομική στασιμότητα και στην οποία οι δείκτες φτώχειας αυξάνονται.

«Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των παιδιών της Βενεζουέλας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, σε τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Ο Μπίσλεϊ συναντήθηκε για περισσότερο από μια ώρα με τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος τον ευχαρίστησε επανειλημμένως για την επίσκεψή του την ώρα που η χώρα του αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις, κυρίως αμερικανικές. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται «για ένα πρώτο στάδιο ενός συνόλου φιλόδοξων σχεδίων (...) για την επισιτιστική υποστήριξη όλου του λαού της Βενεζουέλας».

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη διανομή γευμάτων σε 185.000 παιδιά ως το τέλος του έτους και έχει ως στόχο τη διανομή 1,5 εκατομμυρίου γευμάτων καθημερινά ως τα τέλη της σχολικής χρονιάς 2022-2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του WFP, και αφορά κυρίως τα παιδιά "της προσχολικής εκπαίδευσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο προϋπολογισμός των 190 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί μέρος του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων ζει την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της έπειτα από επτά συνεχόμενα έτη ύφεσης. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις κυρώσεις, ιδίως των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν την απομάκρυνση από την εξουσία του Μαδούρο, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες. Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τις συνθήκες ζωής που πραγματοποίησαν τα κύρια πανεπιστήμια της χώρας, 4 κάτοικοι της Βενεζουέλας στους 5 δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

φτώχειαΝικολάς ΜαδούροΟΗΕσχολείαΒενεζουέλα