Κόσμος|22.04.2021 16:48

Κορονοϊός - Ισραήλ: Στόχος ο τουρισμός μετά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας

Newsroom

Ο τουριστικός τομέας του Ισραήλ ελπίζει να αποκομίσει γρήγορα οφέλη όταν η χώρα ανοίξει και πάλι τον επόμενο μήνα ύστερα από μια ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19. Οι αεροπορικές εταιρίες σπεύδουν να προσθέσουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ καθώς από τις 23 Μαΐου θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα γκρουπ ξένων τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

«Καθώς κοιτάμε το παγκόσμιο εκ νέου άνοιγμα και την επανεκκίνηση των ταξιδιών, η Ιταλία και η Γαλλία είναι λίγο πίσω από το Ισράηλ σε ό,τι αφορά το πότε αναμένουμε ότι θα ανοίξουν και πάλι τα ταξίδια. Και αυτό οφείλεται στα εμβόλια», δήλωσε ο Μπράιαν Ζνότινς, αντιπρόεδρος δικτύου και σχεδιασμού δρομολογίων στην American Airlines, αναφερόμενος σε δύο άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί: Προηγούνται Ισραήλ και Σεϋχέλλες - Η θέση της Ελλάδας

Το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του, θεωρεί ότι η βασική του πρόκληση είναι να διασφαλίσει ότι το εκ νέου άνοιγμα δεν θα επιτρέψει άλλη αύξηση στα κρούσματα COVID-19. «Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να έρθουν στο Ισραήλ άλλα παραλλαγμένα στελέχη και να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλότητα», δήλωσε στο Reuters η υπουργός Τουρισμού Ορίτ Φάρκας-Χακοχεν. Περιγράφοντας, ωστόσο, το Ισραήλ ως την πρώτη χώρα που εξέρχεται από την πανδημία, δήλωσε ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα προς όφελος της οικονομίας και του τουρισμού μας».

Οι ανησυχίες για την αποτροπή μιας ακόμα αύξησης στα κρούσματα σημαίνουν ότι το Ισραήλ αρχικά θα ανοίξει μόνο σε μικρά γκρουπ τουριστών. Θα χρειαστεί τουλάχιστον έως τον Ιούλιο προκειμένου να είναι σε θέση να έλθουν όλοι οι τουρίστες. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος περιλαμβάνουν το να πειστεί ο κόσμος πως είναι ασφαλές να ταξιδέψει καθώς και για την καραντίνα που αποτελεί προαπαιτούμενο σε πολλές χώρες σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει επίσης τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες που σχεδιάζουν να ανοίξουν, όπως η Ελλάδα.

Με το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών στο Ισραήλ να προέρχεται από τις ΗΠΑ, η αεροπορική εταιρία American Airlines ξεκινά πτήσεις από τη Νέα Υόρκη στις αρχές Μαΐου και από το Μαϊάμι ένα μήνα αργότερα, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη που έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η United Airlines, που έχει 13 πτήσεις την εβδομάδα από το Νιούαρκ και το Σαν Φρανσίσκο, θα προσθέσει τον Μάιο τρεις πτήσεις από το Σικάγο και δύο ακόμα από το Νιούαρκ. Αργότερα φέτος θα επαναληφθούν και οι πτήσεις από την Ουάσινγκτον. Πτήσεις προσθέτουν και η Delta Air Lines και ο βασικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al. «Το άνοιγμα των ουρανών είναι ένα πραγματικό μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα», δήλωσε η Φάρκας-Χακόχεν.

Πλήγμα από την πανδημία

Ύστερα από αριθμό ρεκόρ 4,55 εκατ. τουριστών το 2019, μόλις 832.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα το 2020 –κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο—με αποτέλεσμα να χαθούν πέρυσι έσοδα 5,3 δισεκ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού. Το 2019, τα ταξίδια και ο τουρισμός συνέβαλαν κατά 5,9% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ισραήλ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού.

Το Ισραήλ ξανάνοιξε την οικονομία του πριν από ένα μήνα ύστερα από ένα τρίτο lockdown που μείωσε απότομα τα κρούσματα και επιτρέπει τώρα τις επισκέψεις από άμεσους συγγενείς από το εξωτερικό. «Υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση από ανθρώπους που έχουν κίνητρο να αρχίσουν να ταξιδεύουν --άνθρωποι που δεν έχουν δει τους γονείς τους, τους παππούδες και τις οικογένειές τους τον τελευταίο ένα, ενάμιση χρόνο ή και τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Ρόνεν Νισενμπάουμ, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Dan Hotel. Ο ίδιος αναμένει μια σχετικά γρήγορη επιστροφή σε καλά επίπεδα πληρότητας.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικά τεστ PCR πριν επιβιβαστούν και να υποβληθούν σε ορολογικά τεστ κατά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Το Ισραήλ είναι σε συζητήσεις με άλλες χώρες για το πώς θα επικυρώνονται τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά. «Είναι η πύλη προς τη χώρα και πιθανόν μια πύλη για παραλλαγμένα στελέχη (COVID-19)», δήλωσε ο Γιόραμ Κένες, ιδρυτής στο Omega Israel, που διαχειρίζεται το εργαστήριο διαγνωστικών ελέγχων κορονοϊού στο Μπεν-Γκουριόν. Ο ίδιος δήλωσε ότι το γεγονός πως τα τεστ δίνουν αποτελέσματα εντός 10 ωρών θα εξασφαλίσει τον «έλεγχο για οτιδήποτε εισέρχεται στη χώρα».

ΚορονοϊόςτουρισμόςΙσραήλεμβολιασμός