«Τουρκική απόβαση» στη Λιβύη – Το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο επίκεντρο
Μαρία ΖαχαράκηΣτη Λιβύη για ενίσχυση των σχέσεων βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Στις επαφές που είχαν με τον μεταβατικό πρωθυπουργό και τους ομολόγους τους, οι Τούρκοι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της εφαρμογής του τουρκολιβυκού μνημονίου περί θαλάσσιων ζωνών, όπως και της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη συμφωνία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τα επόμενα βήματα στα οποία θα προβούμε. Συζητήσαμε επίσης περί οικονομικής συνεργασίας και περί επενδύσεων στη Λιβύη και για το διμερές εμπόριο. Συζητήσαμε για την επιστροφή του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη και εργαζόμαστε από κοινού επ’ αυτού. Συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε, αργότερα φέτος, τη δεύτερη συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και τη συνάντηση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης: Να φύγουν οι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, δήλωσε πως «στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης, επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί με την Τουρκία για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης».
Η Νάζλα αλ-Μανγκούς αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη και τη διατήρηση της εκεχειρίας, καλώντας ωστόσο την Τουρκία να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απαντώντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας εκπαίδευσης και κατάρτισης των λιβυκών δυνάμεων, η οποία συνάφθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Χάρη στην Τουρκία η Λιβύη είναι σήμερα αυτή που είναι»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαιτέρως ότι η Λιβύη απέφυγε περισσότερα δεινά και τον εμφύλιο χάρη στην παρουσία της Τουρκίας.
«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα [3.5] στη Λιβύη με μια πολυμελή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να δηλωθεί εκ νέου η υποστήριξη της Τουρκίας προς την αδελφή Λιβύη, το Προεδρικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης. Πρώτα, είχαμε τη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενέστατα με την υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που μας απασχολούν. Με τη Λιβύη διαθέτουμε ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς άνω των 500 ετών. Η δυτική, ανατολική και νότια Λιβύη είναι μια ιερή χώρα για εμάς. Ως Τουρκία, ανέκαθεν εκλαμβάναμε ως αρχή και αποδίδουμε σημασία στην προστασία της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης. Εργαστήκαμε σκληρά για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις τους στις δύσκολες στιγμές. Ενώπιον των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε κάλεσμα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ημών. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Η υποστήριξή μας προς τη Λιβύη στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις διαμάχες μεταξύ αδελφών και το ανθρώπινο δράμα.
Η υποστήριξή μας οδήγησε αρχικά στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και παρείχε σήμερα μια σημαντική ευκαιρία για τη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που μόλις ανέφερα, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να εξισώσουν τη νόμιμη παρουσία μας, για την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης με τους στρατιώτες που βρίσκονται εδώ για τα χρήματα.
Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση στα μνημόνια κατανόησης και στις συμφωνίες της συνάντησης του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 12 Απριλίου. Η εν ενεργεία κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να στηρίξει όλη τη Λιβύη και το λαό της Λιβύης και η Τουρκία τους υποστηρίζει».
Χουλουσί Ακάρ: «Η Ελλάδα προκαλεί, ασεβεί, απειλεί»
«Μάταιες» χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να ακυρώσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρέθηκε στη Λιβύη μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, και το διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Τονίζοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων, της συνάφειας και των συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως: «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της συμφωνίας περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, του διαλόγου, των ειρηνικών μεθόδων».
Κυπριακό: Η μόνη βιώσιμη λύση αυτή των 2 κρατών
Ο Ακάρ δήλωσε ότι είναι σαφές πως η εκ νέου διαπραγμάτευση των δοκιμασμένων και ανεπιτυχών προτάσεων λύσης για την Κύπρο δεν θα αποφέρει αποτελέσματα και τόνισε ότι η δομή δύο κρατών στην Κύπρο είναι τώρα η μόνη λύση.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τη γη, τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός και ανέφερε πως «σεβόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό».
Δίνοντας έμφαση σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο "τουρκικό κράτος" στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε πως «κάνουμε λόγο για "ειρήνη, διάλογο, σχέσεις καλής γειτονίας". Δυστυχώς, υπάρχει μία διαρκής ρητορική πρόκλησης, κρίσης, ασέβειας και απειλών από την πλευρά της Ελλάδας».
Τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο Τούρκος ΥΠΑΜ υποστήριξε πως «αναμένω από τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά σε θέματα που σχετίζονται με τους γείτονές μας. Αναμένω να είναι λογικοί. Τους λέω να μην μετατρέπουν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε προβλήματα με την ΕΕ και με ΗΠΑ, με κανέναν τρόπο. Ως αποτέλεσμα, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας».
«Φίλοι στις άσχημες μέρες»
Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία και η Λιβύη έχουν κοινή ιστορία και αξίες κι ως εκ τούτου, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι για την προστασία και την υποστήριξη των δικαιωμάτων και του δικαίου των αδελφών τους. Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους, καθώς και ότι τάσσεται υπέρ της ενωμένης Λιβύης.
«Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Λιβύης είναι σημαντικές. Όταν ήρθαμε εδώ υπήρχαν κάποια προβλήματα. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια νυχθημερόν, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα προκειμένου να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Οι προσπάθειες που έγιναν έφτασαν σε ένα σημείο. Σε αυτό το σημείο, έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα. Εδώ, οι Λίβυοι αδελφοί μας συνεχίζουν να εργάζονται μαζί με την Τουρκία για την ανασύσταση των ενόπλων δυνάμεων και τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση τους».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι στάθηκαν στη Λιβύη στις πιο μαύρες μέρες της, την ώρα που όλοι της είχαν γυρίσει στην πλάτη.
«Μέχρι το 2020, δεν υπήρχε κανένας στη Λιβύη. Είμαστε φίλοι των ‘μαύρων’ ημερών όχι των καλών. Υπό αυτήν την έννοια, έχουμε αναλάβει κάθε είδους κίνδυνο δεσμευόμενοι απέναντι στην κοινή μας ιστορία και τις αξίες και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μας, η ειρήνη και η ηρεμία της Λιβύης, η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η πραγμάτωση της ειρήνης και της ηρεμίας. Δεν έχουμε ξεχάσει, δεν θα ξεχάσουμε, τη σφαγή 26 αθώων νέων εδώ στη στρατιωτική ακαδημία, τους μαζικούς τάφους στην Tarhuna. Από την άλλη, ελπίζουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας ό,τι μπορούμε να κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, της βοήθειας και των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων, ιδίως της ομαλοποίησης της ζωής το συντομότερο δυνατό καθώς και της εκκαθάρισης των αυτοσχέδιων εκρηκτικών και των ναρκών. Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής μας προς τις αδελφές δημοτικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, περίπου 10.000 Λίβυοι αδερφοί έχουν εξεταστεί και λάβει θεραπεία. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 4.407 αυτοσχέδια εκρηκτικά. 55 άμαχοι σκοτώθηκαν λόγω των αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά».
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή