Κόσμος|06.05.2021 15:19

Μόσχα: Παρακολουθεί στενά την Νατοϊκή άσκηση στο Δυρράχιο

Newsroom

Η Ρωσία εντάσσει τη συνάντηση στο Κίεβο ανάμεσα στον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε αυτό που λένε οι Ρώσοι αναλυτές «περικύκλωσή της». Και φέρνουν ως παράδειγμα την έναρξη πρωτοφανούς έκτασης ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Όπως τόνισε σχετικά ο απεσταλμένος του Open στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός: «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποια επίσημη ρωσική αντίδραση στις διαβουλεύσεις και τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Εξάλλου, οι συντριπτικά περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές θεωρούν πως δεν υφίσταται ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας αλλά πρόκειται για αμερικάνικο προτεκτοράτο, το οποίο μάλιστα εντάσσουν στη συστηματική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή την περικύκλωση της Ρωσίας με νατοϊκές υποδομές».

Όπως τόνισε μάλιστα, το μόνο ανεπίσημο διπλωματικό σχόλιο που έγινε από πηγές έλεγε πως «Ουάσιγκτον και Κίεβο δεν πρέπει να ξεχνούν πως το 2014 πάνω από το 96% του πληθυσμού της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, ενώ στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας επιτέθηκε ο στρατός της χώρας τους και όχι οι ρωσόφωνοι πολίτες, που αναγκάστηκαν να οργανώσουν την αυτοάμυνα τους».

Για να καταλήξει λέγοντας πως το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας και ειδικά της στρατιωτικής ηγεσίας, στρέφεται στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ που ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Μαΐου στο Δυρράχιο της Αλβανίας και θα επεκταθούν σε μια σειρά από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τελευταίων 30 χρόνων. 

Διαβάστε επίσης: Facebook: Παραμένει η απαγόρευση στον Τραμπ – Επανεξετάζει το θέμα η εταιρεία

ΗΠΑΡωσίαΟυκρανίαΝΑΤΟ