Κόσμος|20.05.2021 12:46

Λαβρόφ: Eποικοδομητικές οι συνομιλίες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι και ο Ναβάλνι

Newsroom

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της πρώτης τους συνάντησης στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία), στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου.

«Η συζήτηση μου φάνηκε εποικοδομητική», σημείωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ «κατανοούν την ανάγκη να ξεπεραστεί η αφύσικη κατάσταση» στις διμερείς σχέσεις «που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια», με σωρεία απελάσεων, κυρώσεων και αντιποίνων, πρόσθεσε. «Έχουμε πολλά προβλήματα, είναι δύσκολο να επιλυθούν, αλλά σημείωσα ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θέλει να γίνει αυτό. Είμαστε επίσης έτοιμοι γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι οι ηγέτες των δύο κρατών θα καταλήξουν στους τρόπους για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς σχετικά με την προταθείσα σύνοδο κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν το καλοκαίρι. Η ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επίσης δεν αναφέρει τίποτε σαφές για τη σύνοδο.

Και οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να δώσουν αισιόδοξο τόνο στις τοποθετήσεις τους, τόσο πριν αρχίσει όσο και αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από ό,τι προγραμματιζόταν (60'): κράτησε περίπου μία ώρα και 45 πρώτα λεπτά της ώρας.

Ο βετεράνος της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως «δεν είναι μυστικό πως έχουμε τις διαφορές μας», ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα «αντιδράσει» αν η Μόσχα συμπεριφερθεί με «επιθετικό» τρόπο, αλλά θεωρεί ότι η συνεργασία των δύο κρατών θα έκανε τον κόσμο «πιο ασφαλή».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει συνεργασία «σε σφαίρες όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν», ενώ ο Μπάιντεν επέμεινε πως ο Τζο Μπάιντεν θέλει «μια προβλέψιμη, σταθερή σχέση με τη Ρωσία», ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και των προγραμμάτων παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, καθώς και στην προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. 

Η διμερής συνεργασία «θεωρούμε πως θα ήταν καλή για τον λαό μας, καλή για τον ρωσικό λαό και για τον κόσμο», κατά τον Μπλίνκεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νεντ Πράις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε η Ρωσία να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς πολίτες Πολ Ουίλαν και Τρέβορ Ριντ, εξέφρασε ανησυχία για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων γύρω από και μέσα στην Ουκρανία, καθώς και για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι διμερείς σχέσεις, ήδη τεταμένες, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο Τζο Μπάιντεν – λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ – αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του τον Μάρτιο «killer» (σ.σ. «φονιά» με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, «αδίστακτο» εάν επρόκειτο για μεταφορά), εξωθώντας τη Μόσχα να ανακαλέσει τον ρώσο πρεσβευτή για διαβουλεύσεις. Ο Ρώσος πρέσβης δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη θέση του.

Μισή ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε πλοία και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού αξίας 11 δισεκ. δολαρίων Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία – έργο στο οποίο ο κ. Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι εναντιώνεται. Η Ουάσινγκτον ωστόσο αποφάσισε να άρει κυρώσεις στη γερμανική εταιρεία που πρωτοστατεί στο έργο και στον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Πριν από τη συνάντηση, ο Λαβρόφ, συνοψίζοντας τη ρωσική θέση έναντι των ΗΠΑ, εξήγησε πως είναι «πολύ απλή»: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα ανεξαιρέτως, με τις προϋποθέσεις ότι η συζήτηση θα είναι έντιμη (...) και, φυσικά, ότι θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Η Ρωσία επανέφερε την πρότασή της «να αρχίσει διάλογος για όλες τις διαστάσεις (...) της στρατηγικής σταθερότητας», συνέχισε ο ΥΠΕΞ. «Δεν είδα να απορρίπτεται αυτή η πρόταση», πρόσθεσε.

«Θα υποβάλουμε λεπτομερείς προτάσεις στους προέδρους μας» όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και τις διπλωματικές αποστολές της μιας χώρας στην άλλη, που σήμερα λειτουργούν a minima, καθώς και «την ενίσχυση του διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα», εξήγησε.

Η ενδεχόμενη συνάντηση των Μπάιντεν και Πούτιν ενδέχεται να γίνει τον επόμενο μήνα σε τρίτη χώρα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο χώρες. Ούτε η ημερομηνία, ούτε ο τόπος έχουν οριστεί επίσημα.

Αλεξέι ΝαβάλνιΣεργκέι ΛαβρόφΑντονι Μπλίνκεν