Λουκασένκο: Γιατί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αποκαλείται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης
NewsroomΗ Λευκορωσία ανέπτυξε την Κυριακή καταδιωκτικό για να αναχαιτίσει ένα Boeing 737! Ο ιστότοπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής του, Ρομάν Προτάσεβιτς, που επέβαινε στο αεροσκάφος, συνελήφθη όταν αυτό προσγειώθηκε στο Μινσκ, πληροφορία που επιβεβαίωσε αργότερα η λευκορωσική κρατική τηλεόραση. Το αεροσκάφος της Ryanair εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία.
Διαβάστε επίσης: Διεθνής κατακραυγή για την «κρατική αεροπειρατεία» - Στο τραπέζι κυρώσεις από Ε.Ε κατά Λευκορωσίας
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στη Λευκορωσία και βρίσκεται πίσω και από αυτή την υπόθεση; Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο,«ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται! Ο ηγέτης της Λευκορωσίας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων από το 1994, δηλαδή επί 26 χρόνια απόλυτος άρχων!
Λουκασένκο: Απόλυτος άρχων επί 26 χρόνια
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, δημιούργησε χάος στην ευρύτερη περιοχή. Η εμφάνιση Λουκασένκο στο πολιτικό προσκήνιο της Λευκορωσίας έβαλε «φρένο» στις εντάσεις, στις μαζικές διαδηλώσεις και κυρίως στις δολοφονίες που ήταν καθημερινότητα για το Μινσκ. Ο Λουκασένκο εκλέχτηκε πανηγυρικά το 1994 και «στοιχημάτισε» να ξαναστήσει την χώρα του στα πόδια της, αλλά και κλήθηκε να επιλέξει «στρατόπεδο»· η επιλογή του είναι ξεκάθαρη: Η Ρωσία θα είναι ο σύμμαχος και ο τρόπος διακυβέρνησης δεν θα διαφέρει από εκείνον της σοβιετικής περιόδου: Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μέχρι και σήμερα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, η οικονομία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κρατική παρέμβαση ενώ ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας συνεχίζουν να φέρουν το όνομα της KGB.
Οι εκλογές του 1994 θεωρήθηκαν ελεύθερες και δίκαιες. «Ήταν πιθανώς η πιο αξιόπιστη εκλογική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στη Λευκορωσία», λένε πολιτικοί αναλυτές. Εκείνη την εποχή, ο Λουκασένκο θεωρήθηκε λαϊκιστής και χωρίς σαφές πολιτικό πρόγραμμα, αλλά οι Λευκορώσοι καταψήφισαν το παλιό κομμουνιστικό κατεστημένο.
Σταδιακά, η πολιτική ατζέντα της Λουκασένκο άρχισε να διαμορφώνεται με τρία κύρια στοιχεία: την αποκατάσταση του παλαιού σοβιετικού οικονομικού συστήματος, την αυξανόμενη πολιτική καταστολή και τις στενές πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Σε γενικές γραμμές, ο Λουκασένκο, υιοθέτησε το πρόγραμμα των κομμουνιστών που είχε νικήσει!
Από το 1994 μέχρι σήμερα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι ουσιαστικά μόνος στην πολιτική «αρένα» της Λευκορωσίας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας παρουσιάζουν τα ποσοστά δημοφιλίας του στο 75 με 80%! Περιττό να σημειώσουμε ότι όλα τα Μέσα είναι ελεγχόμενα από το καθεστώς και ό,τι δεν χειραγωγείται… συλλαμβάνεται!
Η θέση του Λουκασένκο φαινόταν ισχυρή μέχρι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της χώρας, την άνοιξη του 2020. Παρά τη φυλάκιση ή τις απειλές των περισσότερων από τους πιθανούς αντιπάλους του, ο Λουκασένκα βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια ισχυρή και ενωμένη αντιπολίτευση και ο ίδιος να αγωνίζεται για το πολιτικό του μέλλον.
Καταγγελία για νοθεία στις τελευταίες εκλογές
Στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά νικητής ο Λουκασένκο, όμως ακούστηκαν δυνατές φωνές που κατήγγειλαν νοθεία: Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση των Exit Polls τα οποία παρουσίαζαν νίκη Λουκασένκο με 80%, σε διάγγελμά της ανέφερε πως έχει στα χέρια της στοιχεία που δείχνουν πως η ίδια συγκέντρωνε στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας ποσοστά που κυμαίνονται από 60 μέχρι και 70%. Δεν… είχε στεγνώσει το σάλιο της Τιχανόφσκαγια, μετά τις σοβαρές καταγγελίες της όταν συνελήφθη από τις τοπικές αρχές και ανακρίθηκε επί ώρες. Με το που απελευθερώθηκε η πολιτικός κατέφυγε στη Λιθουανία, όπου νωρίτερα είχε στείλει τα δύο της παιδιά.
Κοινωνική αναταραχή μετά τις εκλογές
Το μήνυμα της Τιχανόφσκαγια έβγαλε περισσότερους από 100.000 Λευκορώσους στους δρόμους της πρωτεύουσας, να απαιτήσουν νέες εκλογές και να διαδηλώσουν πιο μαζικά από ποτέ ενάντια στον «δυνάστη Λουκασένκο» όπως ανέγραφαν τα περισσότερα πανό της πορείας.
Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος προχωρώντας σε μαζική χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών ακόμη και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, που για πρώτη φορά έβλεπε ο λαός της χώρας. Κυρίως, όμως σύμφωνα με χιλιάδες διαδηλωτές οι τοπικές αρχές επέλεξαν να χτυπήσουν κόσμο αλύπητα. Οι αρχές μέσα σε τρεις ώρες προχώρησαν σε 6.000 προσαγωγές, 3.700 από τις οποίες εντός της νύχτας μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανακοινώθηκε πως περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε όλη τη χώρα και κρατήθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Η ανακοίνωση - τότε - έφερε νέες μαζικές διαδηλώσεις.
Μέρες μετά την όλη υπόθεση, απήχθη η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα από κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε βαν σε κεντρικό δρόμο του Μινσκ, στο περιθώριο νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων! Η Κολεσνίκοβα ήταν μία από τις γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του Λουκασένκο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές. Την επόμενη μέρα της απαγωγής, ο πατέρας της Κολεσνίκοβα, Αλεξάντερ Κολέσνικοφ, δήλωσε ότι η κόρη του είχε φυλακιστεί σε κέντρο κράτησης στο Μινσκ. Τον Σεπτέμβριο που μας περασε, η Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Κολεσνίκοβα για «ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας». Η Κολεσνίκοβα κρατείται ακόμη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια!
Τον Φεβρουάριο του 2021 δέκα Λευκορώσοι υπέβαλαν νομική καταγγελία στη Γερμανία εναντίον του Αλεξάντερ Λουκασένκο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η καταγγελία αφορά τις εικαζόμενες «πράξεις συστηματικών βασανιστηρίων, που διαπράχθηκαν από υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας». Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγράψει τουλάχιστον 450 περιπτώσεις βασανιστηρίων. Ο πραγματικός αριθμός όμως πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος.
Λουκασένκο: Απέτρεψα απόπειρα πραξικοπήματος
Στις αρχές Απριλίου, ο Λουκασένκο, είχε δηλώσει ότι απέτρεψε απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονίας σε βάρος του. Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι δύο άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση, είχαν συλληφθεί από ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στη Μόσχα: ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Φεντούτα και ο δικηγόρος Γιούρι Ζενκόβιτς, ο οποίος έχει αμερικανική ιθαγένεια.
Διαβάστε επίσης: Συλλήψεις για απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο – Ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο
Και οι ιστορίες που αφορούν τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» συνεχίστηκαν με την υπόθεση του αεροπλάνου της Ryanair. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας του αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Έντονη η αντίδραση και από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικό, που χαρακτήρισε την ενέργεια «κρατική αεροπειρατεία». Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία, όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ