Κόσμος|15.01.2019 16:53

Πώς έγινε αυτό; Η Κίνα έσπειρε βαμβάκι στη Σελήνη! (vid)

Newsroom

Όταν η κινεζική διαστημική αποστολή Chang'e-4 προσεδαφίστηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης, δεν το έκανε με άδεια χέρια. Μετέφερε σπόρους βαμβακιού οι οποίοι, προς μεγάλη έκπληξη της ανθρωπότητας, βλάστησαν. Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας, το βαμβάκι έγινε το πρώτο φυτό που αναπτύσσεται στη Σελήνη. 

Πιο αναλυτικά, η αποστολή Chang'e-4 μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια απλή μίνι βιόσφαιρα, σύμφωνα με την ομάδα, της οποίας επικεφαλής είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών είναι εξαιρετικά σημαντική και το επίτευγμα αυτό τεράστιο για τις διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας, όπως μια αποστολή στον Άρη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και  δυόμιση χρόνια. Κι αυτό γιατί το παραπάνω πείραμα υποδεικνύει πως οι οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο διάστημα, μειώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι επιχειρούν πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος Xie Gengxin.

ΚίναβαμβάκιΣελήνη