Κόσμος|27.05.2021 11:40

Πρώην Τούρκος δικαστής ΕΔΑΔ: Η Τουρκία κινδυνεύει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις και αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν δεν απελευθερωθεί ο ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα, που έπαιξε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί το 2013, προειδοποιεί ο πολύ γνωστός Τούρκος νομικός Ριζά Τουρμέν, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Karar TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Τουρμέν επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι «αν ο Καβάλα δεν απελευθερωθεί μέχρι τον Ιούνιο, η Επιτροπή Υπουργών θα λάβει απόφαση και θα αποστείλει την απόφαση στο ΕΔΑΔ, που σημαίνει μέχρι και αποβολή».

Όπως εξηγεί ο έγκριτος νομικός, «εάν το ΕΔΑΔ κρίνει ότι η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί, η Επιτροπή Υπουργών θα αρχίσει να σφίγγει τις βίδες. Αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Ριζά Τουρμέν, το ΕΔΑΔ με απόφασή του έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου ακτιβιστή, ο οποίος βρίσκεται προ-φυλακισμένος για πάνω από 3 χρόνια σε τουρκικές φυλακές, χωρίς να του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

«Όσο παρατείνεται η κράτησή του, παρατείνεται και η παραβίαση από την Τουρκία του άρθρου που αναφέρει ότι ‘οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές και άμεσα εκτελεστέες’», επισημαίνει ο Τούρκος έγκυρος νομικός, ο οποίος δηλώνει ότι «η υπόθεση Οσμάν Καβάλα αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα παρανομίας της Τουρκίας».

«Το προφίλ της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταρρακωθεί»

Οι σχέσεις με τη Δύση καθορίζονται από την υπόθεση Καβάλα και Ντεμιρτάς. Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την υπόθεση Καβάλα. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με όλες αυτές τις παρανομίες. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Οσμάν Καβάλα. Η κράτηση του Οσμάν Καβάλα βλάπτει την Τουρκία. Περιμένουμε η δικαιοσύνη να αποκατασταθεί τον Ιούνιο», σημείωσε εμφαντικά ο Ριζά Τουρμέν.

Ανύπαρκτο το τουρκικό κράτος δικαίου

Αναφερόμενος και στο σκάνδαλο διαπλοκής που συγκλονίζει την Τουρκία, ο Τούρκος δικαστής εμφανίζεται επίσης λάβρος.

«Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν ότι οι ισχυρισμοί του Σεντάτ Πέκερ είναι αληθινοί και ότι οι εισαγγελείς δεν αναλαμβάνουν δράση. Είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κράτος να δίνει την εντύπωση ότι το κράτος δικαίου δεν υπάρχει και ότι το κράτος κυριαρχείται από τη σαθρότητα και τη μαφία. Αυτό που ανατρέπει αυτήν την εικόνα είναι το κράτος δικαίου να δηλώσει παρόν», τόνισε ο Ριζά Τουρμέν.

Όλες οι ειδήσεις

«Περιμένουμε επιβεβαίωση ότι είναι κλινικά νεκρή» - Τι λέει ο σύζυγος 44χρονης με θρόμβωση μετά το εμβόλιο

Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι υπηρεσίες με κωδικούς taxisnet μέσω gov.gr

AstraZeneca: Τι ισχύει για παρενέργειες και 2η δόση - Από το Σάββατο ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Πατέρας 11χρονης που κατήγγειλε 48χρονο δάσκαλο: Λύγισα όταν διάβασα τα μηνύματα

ΤουρκίαΣυμβούλιο της ΕυρώπηςκυρώσειςΟσμάν Καβαλά