Κόσμος|15.01.2019 19:27

Ελ Τσάπο: «Έσπασε» στη δίκη ο πιο στενός συνεργάτης του

Newsroom

Ταινίες και σίριαλ έχουν γυριστεί για τη ζωή του Ελ Τσάπο. Στο Μεξικό κάποιοι τον θεωρούν τον βαρόνο των ναρκωτικών ως τον χειρότερο εγκληματία και άλλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν. Ο Χοακίν Γκουζμάν, όμως, πλέον δεν πρωταγωνιστεί σε ταινίες-αφιερώματα για τη ζωή του αλλά είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής στη δίκη του που βρίσκεται σε εξέλιξη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.  Ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του αρχηγού του καρτέλ της Σιναλόα, ο Αλεξ Σιφουέντες, μίλησε για τα χρόνια που το αφεντικό του κρυβόταν στο «χρυσό τρίγωνο» της Σιναλόα.

Οι αποδράσεις του

Ο Ελ Τσάπο το έσκασε το 2001 από τις φυλακές στο Μεξικό μέσα σε ένα καροτσάκι για τα άπλυτα. Για 13 χρόνια κρυβόταν από τις μεξικανικές Αρχές και την DEA στα βουνά του βορειοδυτικού Μεξικού. Ο Γκουζμάν απέδρασε άλλη μία φορά από τη φυλακή.  Ο Σιφουέντες περιέγραψε στο δικαστήριο ότι πέρασε τουλάχιστον δύο χρόνια στα βουνά με τον Τσάπο. Το πιο σημαντικό, είπε είναι η ασφάλεια. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Βάζοντας το χέρι του στο στήθος ο Σιφουέντες άρχισε να αφηγείται τις λεπτομέρειες της συμβίωσης με τον Τσάπο και να μιλά για το πώς ξεγλιστρούσαν από τις Αρχές.

Ο Σιφουέντες συνελήφθη το 2013 στο Μεξικό και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου δήλωσε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και έτοιμος να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. Κατέθεσε στο δικαστήριο φορώντας στολή των φυλακών, ενώ ο Ελ Τσάπο φορούσε κοστούμι. Μάλιστα αστειεύτηκε λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω να φοράει κοστούμι» και όλοι έβαλαν τα γέλια ανάμεσά τους και η σύζυγος του Έμμα Κορονέλ. Όπως είπε, τα δυο χρόνια που ήταν μαζί στα βουνά ο Ελ Τσάπο φορούσε στολή παραλλαγής και είχε πάντα μαζί του εκτοξευτή χειροβομβίδων αλλά και το όπλο του που ήταν διακοσμημένο με διαμάντια και τα αρχικά του ονόματός του.

Τα σπίτια-κρησφύγετα

Ο Ελ Τσάπο είχε τουλάχιστον επτά σπίτια στα βουνά της Σιναλόα που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα. Ήταν σπίτια που δεν σου πήγαινε το μυαλό ότι του ανήκουν. Αυτά τα σπίτια ήταν για να μην τραβούν την προσοχή του στρατού που αναζητούσε παντού τον βαρόνο των ναρκωτικών. Ωστόσο, στο εσωτερικό είχαν διπλά τζάμια, γεννήτριες, τηλεοράσεις plasma και όλο τον εξοπλισμό που έχει ένα σπίτι. Υπήρχε πάντα υπηρετικό προσωπικό. Όταν δεν τον πλησίαζε ο στρατός ξυπνούσε το μεσημέρι. Στη συνέχεια, έκανε τα τηλεφωνήματά του με ατελείωτες βόλτες στο δάσος.

δίκηΕλ Τσάπο