Κόσμος|28.05.2021 20:17

Γενοκτονία στην Ρουάντα: Ιστορική παραδοχή από Γερμανία και Γαλλία

Newsroom

Ιστορικές εξελίξεις αναφορικά με το παρελθόν της Ρουάντα καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία αναγνωρίζουν ως γενοκτονία τα βίαια περιστατικά του παρελθόντος στα οποία οι δυο χώρες έχουν εμπλακεί.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνώρισε για πρώτη φορά, ότι η χώρα διέπραξε «γενοκτονία» σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη σε ειδική τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ρουάντα να συγχωρήσει την χώρα του για τη γενοκτονία του 1994.

Ιστορικοί λένε ότι κάπου 65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και τουλάχιστον 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια αποκαλείτο Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884-1915).

«Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την επίτευξη «συμφωνίας» με τη Νιαμέ, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της χώρας, πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατέληξαν σε πολιτική διακήρυξη έπειτα από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Νιαμέ φέρονται να έχουν συμφωνήσει, αλλά το έγγραφο δεν έχει ακόμη υπογραφτεί.

Η Γαλλία «δεν υπήρξε συνεργός», αλλά έθεσε «για πάρα πολύ καιρό την σιωπή πάνω από την αναζήτηση της αλήθειας", είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι "μόνο εκείνοι που διέσχισαν την νύκτα μπορούν ίσως να δώσουν συγχώρεση, να μας χαρίσουν την συγχώρεση».

Η ομιλία του εκφωνήθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας στην Ρουάντα, επίσκεψη που παρουσιάζεται ως «τελικό στάδιο της εξομάλυνσης των σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες, έπειτα από 25 χρόνια έντασης που συνδέεται με τον ρόλο που έπαιξε η Γαλλία στην τραγωδία αυτή, που άφησε τουλάχιστον 800.000 νεκρούς, κυρίως Τούτσι, ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο 1994.

«Στέκομαι με ταπεινότητα και σεβασμό στο πλευρό σας σήμερα και αναγνωρίζω τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφωνήθηκε στο μουσείο της γενοκτονίας.

«Αναγνώριση του παρελθόντος σημαίνει επίσης την συνέχιση του έργου της δικαιοσύνης. Με την ανάληψη της δέσμευσης ότι κανείς ύποπτος για εγκλήματα γενοκτονίας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το έργο των δικαστών».

«Οι φονιάδες που ξεχύθηκαν στους βάλτους, τους λόφους, τις εκκλησίες δεν είχαν το πρόσωπο της Γαλλίας. Το αίμα που κύλησε δεν ατίμασε τα όπλα της ούτε τα χέρια των στρατιωτών της που είδαν και εκείνοι με τα μάτια τους το ακατονόμαστο, έδεσαν πληγές και έπνιξαν τα δάκρυά τους».

Αλλά «την επομένη, όταν οι Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν την διαύγεια και το θάρρος να το ονομάσουν γενοκτονία, η Γαλλία δεν κατόρθωσε να αντλήσει τις προσήκουσες συνέπειες».

Η Γαλλία «έχει ένα χρέος: να κοιτάξει την Ιστορία κατά πρόσωπο και να αναγνωρίσει το μερίδιό της για να δεινά στα οποία υπέβαλε τον λαό της Ρουάντας θέτοντας για παρά πολύ καιρό την σιωπή πάνω από την αναζήτηση της αλήθειας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλοντας να εμποδίσει μία τοπική σύρραξη ή έναν εμφύλιο πόλεμο, παρέμενε ντε φάκτο στο πλευρό ενός γενοκτονικού καθεστώτος. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των πλέον νηφάλιων παρατηρητών, η Γαλλία αναλάμβανε μία συντριπτική ευθύνη σε μία αλυσίδα που κατέληξε στο χειρότερο, την ώρα που πρόθεσή της ήταν ακριβώς η αποφυγή του».

Το θέμα του ρόλου της Γαλλίας πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γενοκτονία των Τούτσι της Ρουάντας ήταν ένα καυτό θέμα επί χρόνια, που οδήγησε ακόμη και σε ρήξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Κιγκαλί ανάμεσα στο 2006 και το 2009.

Όλες οι ειδήσεις

Το θύμα της σεξουαλικής επίθεσης σε τρόλεϊ στο ethnos.gr: «Έτρεμα ολόκληρη, αλλά συγκράτησα τα χαρακτηριστικά του»

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Πράσινο Πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 8 ερωταπαντήσεις

Αγία Σοφία: Σε κακά χάλια ένα χρόνο μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί

Γαλλίαγενοκτονία της ΡουάνταΓερμανία