Κόσμος|03.06.2021 14:12

Πρόεδρος Αλγερίας: Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Επιτυχές αποδεικνύεται το πρόσφατο «άνοιγμα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλγερία, πρώην γαλλική αποικία και συνορεύουσα με τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της βορειο-αφρικανικής χώρας, Αμπντουλματζίντ Τεμπούν, δήλωσε πως έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τους Τούρκους, οι οποίοι πραγματοποίησαν επενδύσεις  ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point ο Τεμπούν, απαντώντας στο ερώτημα πώς σχολιάζει η Αλγερία την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή του Μαγκρέμπ είπε, «Δεν μας ενοχλεί», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι σχέσεις των δυο χωρών είναι εξαιρετικές.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Τούρκοι επένδυσαν 5 δις. δολάρια στην Αλγερία χωρίς να περιμένουν κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα. Εκείνοι που ενοχλούνται από αυτή την σχέση, ας έρθουν και εκείνοι να κάνουν επένδυση εδώ».

Ο Τεμπούν δήλωσε πως κατά τα χρόνια που η Αλγερία ήταν αποικία της Γαλλίας, ο λαός υπέφερε, φυλές αφανίστηκαν και χωριά κάηκαν μαζικά, ενώ το 1945 έχασαν τη ζωή τους 45.000 άνθρωποι.

«Η Αλγερία προσμένει την αναγνώριση όλων των εγκλημάτων», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένει οικονομική αποζημίωση για τα εγκλήματα που διέπραξε η Γαλλία στη χώρα του, αλλά «ζητάμε από τη Γαλλία να καθαρίσει τα πεδία που πραγματοποιούνταν πυρηνικές δοκιμές». Ο Τεμπούν τόνισε επίσης πως η χώρα του δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ όσο δεν αναγνωρίζεται το παλαιστινιακό κράτος.

Συνάντηση Ερντογάν - Ράμα

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα. Η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων και χωρίς δηλώσεις έπειτα.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα rapid test των τουριστών που θα «ξεκλειδώσουν» το καλοκαίρι

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις

Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΑλγερίαΛιβύη