Κόσμος|08.06.2021 12:59

Χουριέτ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για ταξιδιωτικές άδειες – Αίνιγμα τα νησιά

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με την Χουριέτ παρά την ανακοίνωση ότι θα επιτρέπονται αμοιβαία ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα δηλώνουν ότι η απόφαση δεν είναι επίσημη ακόμη. «Περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η απόφαση. Δεν είναι σαφές υπό ποιους όρους θα μπορούν να πηγαίνουν οι τουρίστες», αναφέρουν.

Τι λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας Φιρούζ Μπαλίκαγια δήλωσε «αν έχετε βίζα μπορείτε να πάτε αεροπορικώς όπου υπάρχει πτήση από Τουρκία. Αλλά πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Κάποιοι ζητούν τεστ PCR, κάποιοι εφαρμόζουν καραντίνα. Εάν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους η καραντίνα δεν εφαρμόζεται συνήθως. Εάν πρόκειται για τουριστικό ταξίδι τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο είπαν ότι έγινε συμφωνία με Ελλάδα. Αν και είπαν ότι υπάρχει συμφωνία, η συμφωνία δεν είναι επίσημη. Δεν υπάρχουν ούτε σαφείς πληροφορίες στο ελληνικό προξενείο. Αν και ορισμένες εταιρείες ξεκινούν τις πωλήσεις, προσφέρουν στον καταναλωτή μια επιλογή για τον Ιούλιο και μετά. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί το συντομότερο δυνατόν»

Ο διευθυντής του Jolly Yurtdişı Turlar Τόλγκα Τεκίν δήλωσε ότι έπειτα από τη δήλωση ότι υπήρξε συμφωνία για ταξίδια, άρχισαν να δέχονται αιτήματα για τα ελληνικά νησιά. «Οι δύο Υπουργοί είπαν ότι συμφώνησαν. Και άρχισαν να έρχονται αιτήματα σε εμάς. Ωστόσο εάν πείτε ‘ας πάμε αύριο’ δεν μπορείτε. Επειδή ακόμη οι όροι δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ξεκινήσαμε να κάνουμε πωλήσεις για τον Ιούλιο και μετά. Μετά έρχεται το Μπαϊράμι των Θυσιών. Παίρνουμε αιτήματα και για το Μπαϊράμι. Πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει. Εάν ξεκαθαρίσει πιστεύουμε ότι θα έρθουν αιτήματα για Ελλάδα και για Αθήνα, αν και όχι τόσο όσο στο παρελθόν».

Ο διευθυντής των φέριμποτ Γεσίλ Μαρμαρίς  Σερτάτς Ερασλάν δήλωσε ότι «αντικρύζουμε θετικά την απόφαση των δύο Υπουργών. Μετά τις δηλώσεις άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα. Οι άνθρωποι ρωτούσαν αν άνοιξαν (τα σύνορα). Δεν μπορούμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η απόφαση το συντομότερο. Επειδή εδώ και 1,5 χρόνο τα πλοία μας και οι εργαζόμενοί μας περιμένουν. Κι εμείς περιμένουμε το συντομότερο να ξεκινήσουν οι δουλειές και να κλείσει το κενό. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής απόφαση, δεν είναι σαφές τί θα κάνουμε. Επιπλέον, ακόμη και αν ληφθεί απόφαση, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση  όπως στο παρελθόν για τα ελληνικά νησιά λόγω των υψηλών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εάν ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι το Μπαϊράμι των Θυσιών θα είμαστε ευτυχείς».

Σύμφωνα με την Χουριέτ, οι Έλληνες τουρίστες το 2019 που ήρθαν στην Τουρκία το 2019 έφτασαν περίπου τους 850.000. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν 600.000-650.000. Από την Τουρκία πήγαιναν στην Ελλάδα περίπου 700.000 τον χρόνο, οι περισσότεροι προτιμούσαν τα ελληνικά νησιά.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Γλυκά Νερά – Εξελίξεις: Στη ΓΑΔΑ για κατάθεση η «ψυχολόγος» της Καρολάιν

Συναγερμός από ΕΦΕΤ: Αποσύρει καλαμάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Wall Street Journal – Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του

ταξίδιατουρίστεςΤουρκία