Κόσμος|18.01.2019 10:53

Η Κου Κλουξ Κλαν αναβιώνει στη Γερμανία του 21ου αιώνα

Αθανασία Κουλέτα

Την περασμένη Τετάρτη, η αστυνομία στο Βερολίνο προχώρησε στη σύλληψη ατόμων μελών μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, που αυτοαποκαλούνται «Εθνικοσοσιαλιστές Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν Γερμανίας». Στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότερα από 100 όπλα, μεταξύ αυτών αεροβόλα, σπαθιά, ματσέτες και μαχαίρια, καθώς και λίστες με τα στοιχεία των μελών της οργάνωσης. Οι προσαχθέντες κατηγορούνται για επιθέσεις σε βάρος 17 ανθρώπων, ωστόσο δεν έγιναν συλλήψεις. 

Το περιστατικό αυτό φέρνει με τον πιο άγριο αλλά και ανησυχητικό τρόπο στην επιφάνεια ένα θέμα που η Ευρώπη γενικότερα αλλά και η Γερμανία ειδικότερα γνωρίζει εδώ και χρόνια, αλλά δείχνει να αδυνατεί να ελέγξει: την άνοδο της ακροδεξιάς, στην πιο επιθετική μορφή της. 

Η Κου Κλουξ Κλαν πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα όπου και έδρασε, έχοντας το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Υπήρξε μακράν η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση, χρησιμοποιώντας τρομοκρατία, βία και πράξεις εκφοβισμού, στοχεύοντας κυρίως στους Αφροαμερικανούς και έπειτα σε άλλες φυλετικές ομάδες. Πέρα από το ιδεολόγημά της, έγινε γνωστή και για την χαρακτηριστική ενδυμασία των μελών της στη διάρκεια τελετουργιών, με τις λευκές ρόμπες και τις λευκές κουκούλες σε σχήμα κώνου. 

Η σταδιακή αλλά σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κατέληξε στην αναβίωση της Κου Κλουξ Κλαν στη Γερμανία, για τη δράση της οποίας γίνονται αναφορές εδώ και τρία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2016, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν τέσσερις ενεργές ομάδες ΚΚΚ στη χώρα. Πριν από αυτό, τον Μάιο του ίδιου έτους, η Αντιτρομοκρατική έλαβε αναφορές για «καιόμενους σταυρούς» και ομάδες που υψώνουν σημαίες με τη σβάστιγκα, τραγουδώντας «αντικαθεστωτικά τραγούδια». 

Ωστόσο, η Κου Κλουξ Κλαν δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη Γερμανία τον 21ο αιώνα. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε είναι πότε ενεργή και πότε ανενεργή. Έχει γίνει γνωστό από την αμερικανική ΚΚΚ ότι μέλη της έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις δεκαετίες στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχουν με τα μέλη της γερμανικής ΚΚΚ σε ιεροτελεστίες. 

Κατά τη γερμανική κυβέρνηση, το παρακλάδι της ΚΚΚ στη χώρα αριθμεί πολύ λίγα μέλη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ακροδεξιά εξτρεμιστική σκηνή. Βέβαια, αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει σε σχέση με τον κίνδυνο που ελλοχεύει η κατάσταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, έχουν συμβεί δολοφονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με την ΚΚΚ. Για παράδειγμα, το 1992 μια ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστών προσπάθησε να δολοφονήσει έναν Αφροαμερικανό στο Βραδεμβούργο, φωνάζοντας «Κου Κλουξ Κλαν». Μάλιστα, ένας εξ αυτών, πρότεινε να κρεμάσουν το θύμα. Τελικά, ο άνθρωπος επέζησε με βαρείς τραυματισμούς. Από το 2001, δε, οι γερμανικές Αρχές μετρούν 68 εγκλήματα, σχετιζόμενα με την ΚΚΚ. 

Μια ομάδα βγαλμένη από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο για όλους τους λάθος λόγους. Κάτι έχει πάει πολύ στραβά με την ανθρωπότητα, τελικά. 

Πηγές: The New York Times, The Local

Κου Κλουξ ΚλανακροδεξιάΓερμανία